Vakanties kunnen heerlijk zijn. Je duikt de kerstdagen in en rolt fris als een hoentje het nieuwe jaar in. En toch: na enkele dagen of weken verdampt het vakantie effect.

In mijn ontstressworkshops nodig ik deelnemers altijd uit om minivakanties op hun werkdag te maken: kleine aandachtmomenten waarmee je je werkmodus onderbreekt. Je stopt met wat je doet en je frist jezelf als het ware op door je aandacht in dit moment te brengen. Je richt je aandacht op je zintuigen of je adem, in plaats van op je gedachten (over deadlines, to do lists, resultaten, gedane gesprekken, voornemens, rampscenario’s, kansen en bedreigingen) te zijn.

Je eet met aandacht een mandarijn. Je kijkt met aandacht uit het raam. Je drinkt met aandacht een kop koffie (als je tenminste lekkere koffie hebt op je werk ). Bij de start van een vergadering voel je hoe je zit op je stoel, kijkt met aandacht om je heen en luistert. Je ademt een keer dieper in en uit.

Als je naar buiten gaat en beweegt is het opfriseffect nog groter. Misschien heb je al ervaren dat je lopend beter denkt en knopen doorhakt: een goede reden voor een lopende buitenvergadering. Zo manage je je energie beter door de dag heen. Je krijgt meer voor elkaar.

Vorige week zag ik een filmpje van een bedrijf, dat de werkdag begint met een minivakantie.

Mijn uitnodiging voor deze weken:

Als het je aanspreekt: laat je inspireren door het filmpje. Kijk wat een manier is voor jou om aandachtmomenten te maken op je werkdag. Of zet je laptop hoog en ga staand werken.

En misschien spreekt het je aan om een gezamenlijk aandachtmoment met je afdeling of team te creëren. Misschien willen jullie dansen, misschien iets heel anders. Wandelen, pingpongen, zingen, een half uur samen naar de stilte- of fitnessruimte. Wees creatief en kijk of je tot een leuke afspraak voor het nieuwe jaar kunt komen. Iets haalbaars waar iedereen wel zin in heeft.

En ga het deze week doen, nog voor de vakantie, in je eentje of met elkaar. Je hebt geen nieuwe voornemens meer nodig voor het nieuwe jaar: je bent al begonnen. Heerlijk.

Laat me weten wat het geworden is.

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 

Hele fijne dagen gewenst,
Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
yvonnetraint
MINDFULNESS

Call Now Button