Liever zelfcompassie dan zelfvertrouwen

Vorige week trainde ik een groep jonge zachte introverte wetenschappers.

Bij het bespreken van de leerdoelen kwam er één thema duidelijk naar voren: ze wilden meer zelfvertrouwen.

Zodat ze eerder hun mond durven te openen in een meeting.
Zodat ze zichtbaarder worden. Langer bij hun mening kunnen blijven bij een discussie.
Zodat ze überhaupt weten wat hun mening is, als ze met iemand anders praten (wat vind ik eigenlijk?! Of wat vind ik eigenlijk?!).
Ze willen zelfvertrouwen voelen als ze samenwerken met senioren of dominante collega’s.

Dus hoe kom je bij zelfvertrouwen?

Als je gaat wachten tot je jezelf goed genoeg vindt om bovenstaande dingen te doen: dat werkt niet. Deze jonge professionals kunnen daar in ieder geval lang op wachten. Want vaak zit er in zo’n jong hoofd een stevige criticaster. Met een stem die dingen zegt die je van je vriend niet zou pikken. Die zegt dat het niet goed is. Dat het beter kan. Die jouzelf voortdurend op allerlei fronten vergelijkt met anderen.

Streng.

We hebben de groep kennis laten maken met het begrip zelfcompassie.

Met zelfcompassie geef je jezelf dezelfde vriendelijkheid en zorg die je aan een goede vriend of vriendin zou geven.

Je richt je compassie naar binnen: naar je imperfectie, naar je moeilijkheden, je eventuele pijn. En dit doe je met vriendelijke warme, misschien zelfs tedere aandacht. En soms zeg ik in een training: “Doe het met alle radicale liefde die er in je is.”

Dus in plaats van oordelend naar jezelf te zijn ben je vriendelijk naar jezelf.

Je bent warm en begripvol naar jezelf als je faalt. Je bent begripvol als je het moeilijk hebt of als je jezelf tekort voelt schieten. Je bent vriendelijk, in plaats van dat je je eigen pijn negeert, of dat je jezelf geselt met zelfkritiek.

Het is onontkoombaar dat je imperfect bent.
Het is onontkoombaar dat je moeilijkheden hebt en dat je faalt.

Zacht naar jezelf zijn als je wordt geconfronteerd met pijnlijke ervaringen geeft je emotionele gelijkmoedigheid. En het helpt in je samenwerking met anderen om bij te durven dragen vanuit die geweldige perfecte imperfecte eigenste professional die jij nu bent.

Spreekt het je aan?

Geef jezelf deze week regelmatig dezelfde vriendelijkheid en zorg als die je aan een goede vriend of vriendin zou geven.

Ik ben benieuwd of mijn groep meer zachtheid op zichzelf kan richten. Ze hebben de kwaliteit al in huis, dat is een goed begin!

Hartelijke groet van Yvonne.

Call Now Button