In een druk (werk)leven moet je weten te vertragen en te stoppen.
Het is een belangrijke vaardigheid die je helpt om energiek te blijven, ook op de lange termijn. Het helpt je om uit de doestand te stappen. Door te vertragen kun je inspanning afwisselen met ontspanning, kun je ruimte creëren om jezelf opladen.

Vertragen en stoppen is nuttig op een werkdag zelf, het is nuttig aan het eind van een werkdag en het is nuttig als je de vakantie ingaat.

Niet iedereen vindt het makkelijk om te vertragen. Ik hoorde onlangs van iemand dat hij verplicht een week vrij neemt voordat hij met zijn gezin op vakantie gaat. Pas als hij (vaak knarsend en piepend) in een lagere versnelling is terechtgekomen wil zijn gezin met hem op stap.

Sommige deelnemers in mijn groepen zijn het vermogen om te vertragen en te stoppen echt kwijtgeraakt. Ze vliegen door en kunnen de uitknop niet meer vinden. Een burnout ligt op de loer.

In de training Nieuwe Werkgewoontes werken we met het beeld van een vliegtuig: kun je landen als een vliegtuig? We gebruiken het beeld als steun bij het stoppen aan het eind van een werkdag. Maar het is ook nuttig als aanloop naar het weekend of naar de vakantie.

Voordat een vliegtuig stopt, begint het aan de afdaling; het vermindert snelheid en hoogte, raakt de grond, taxiet nog een tijdje over de landingsbaan, vermindert nog meer snelheid voordat het tot stilstand komt.

Kijk deze weken hoe het beeld van het vliegtuig je helpt.
Experimenteer dagelijks met het nemen van tijd om af te dalen en te landen voordat je je werkdag afsluit en weggaat. Misschien wil je in die tijd wat opruimen, de dag overdenken, vooruitblikken op morgen, dingen klaarleggen, of iets heel anders. Vertraag bewust.

Misschien ben je nu op vakantie. Hoe heb je vertraagd tot de vakantiestand? Hoe heb je hoogte en snelheid verminderd, hoe getaxiet en geremd om uiteindelijk te stoppen? Sta je al in een lagere versnelling en geniet je ervan? Of rol je nog een beetje uit over de landingsbaan? Of vlieg je van binnen eigenlijk nog op volle snelheid?

Wees nieuwsgierig wat je ervan leert en wat je in de drukte van toekomstige werkdagen kunt toepassen.

P.s. Is het essentieel voor je om (weer) te leren stoppen? Lees hieronder over de training Nieuwe Werkgewoontes.

 

Leer te stoppen en vertragen:

In de training Nieuwe Werkgewoontes oefen je met het stoppen met een werkdag. Maar ook met pauzes nemen tijdens een werkdag, oplaadmomenten maken, met vertragen om daarna te kunnen versnellen.

We beginnen op 7 mei.

Mail naar contact@stresslooswerken.nl om er met me over in gesprek te komen.

 

Call Now Button