Gisteravond stuurde een deelneemster me een mailtje naar aanleiding van een Mindfulnessworkshop die ik vorige week gaf.  “..Ik heb ik heel veel aan twee dingen die ter sprake kwamen: ten eerste het concentreren op je ademhaling, hoe die komt en gaat, in- en uitstroomt. Het werkt zo goed en snel om weer in het heden te komen!…”

Herkenbaar: voor mij is gewaarzijn van adembeweging in de afgelopen jaren belangrijk geworden. Ik gebruik gewaarzijn van adembeweging om in plezier te ademen, als anker bij verdriet, spanning of onzekerheid, om contact met mezelf te voelen en om in het heden te komen.

Binnen het toevluchtsoord van adembeweging heb ik nog een speciaal toevluchtsoord: de adempauze. Het is het moment tussen een uit- en een volgende inademing. Een plek met soms grote stilte en vrede. Noem het een heerlijke hangplek.

Meditatielerares Buch schrijft erover onder de titel: ’Drink uit de bron van de adempauze.’
’’Het is fascinerend om de pauze te onderzoeken tussen het einde van de uitademing en het begin van de inademing. Het lichaam beweegt voortdurend met de ademhaling mee, maar er is een punt van evenwicht op het moment dat de uitademhaling vanzelf haar momentum heeft opgebruikt en tot stil-zijn vervaagt. Dan komt er een moment van dralend anticiperen, een vibratie die uitmondt in de volgende inademing.
Als een teruggaande golf over het strand naar de zee stroomt, wacht het water voordat het zich verzamelt tot een nieuwe golf, die weer het strand op stroomt. Een golf drinkt van de zee precies zoals een nieuwe ademhaling van de lucht drinkt. Als je het ritme onderbreekt door te haastig naar de volgende ademhaling te gaan, belemmer je het kostbare moment van ’lucht drinken’ waaruit de nieuwe ademhaling wordt geboren en verstoor je het ademproces.’’

In deze oefening volg je je adembeweging. Ik benoem in de instructie lichtjes de adempauze: ’Misschien merk je ook adempauzes op, daar ben je ook bij.’’

Spreekt het je aan?
Richt je aandacht op de beweging van adem.
Richt je aandacht op de adempauze. Het moment tussen uit- en inademen.

Ik hoor graag je reactie.
Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl .

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
yvonnetraintMINDFULNESS

Call Now Button