Durf te zitten. Durf te zien.
 
De afgelopen week zat ik in een thuisretraite.
Ik leerde over ‘Vreugdevol ouder worden’ van – onder andere – Jotika Hermsen, 92 jaar oud.

Ze moest op de tweede dag even uit de zoommeeting, omdat de thuishulp steunkousen kwam helpen uittrekken.

Toen ze de laatste avondmeditatie begeleidde, hoorden we verschillende keren heel hard de deurbel gaan – en de tien minuten erna hoorden we Jotika niet meer. Het bleek dat de buurvrouw dacht dat Jotika’s huis het hare was. De buurvrouw had even op Jotika’s bank gezeten en Jotika had gezegd: “Ik kom je zo opzoeken als de vergadering is afgelopen”.
Dat vond de buurvrouw goed.

Op de derde dag zei Jotika indringend:
“Durf te zitten. Durf te zien.”
Een diepe meditatie ervaring, en een grote wijsheid en urgentie klonk in die aansporing door.

Ze bedoelde daarmee: durf te mediteren.
Durf naar binnen te keren en te zien wat er van binnen is.
Zie plezier, kalmte, vreugde en ja: ook onrust, pijn, verdriet of irritatie.
Leer te ontvangen, precies hoe het nu is.
Leer te zien hoe je geest zich vastklampt.
Leer je reactie van afkeer zien.
Leer gelijkmoedigheid te ontwikkelen.
Leer te verkeren met ongemak.
Leer te zien dat er altijd verandering is en nooit volledige vervulling.
Leer te ontvangen en te laten gaan.

Op de vierde dag deed ze er nog een tandje bij.
“Zit stil. Merk die kleinste impuls tot bewegen op. Zie wat het is, in je lichaam, in je geest. Zit stil.”

Later verontschuldigde ze zich omstandig voor haar strengheid.
Maar in alle inspiratie die ik al bij haar had opgedaan was dit voor mij een slagroom-op-de taart inspiratiemoment geweest.
Het deed me beseffen dat ik in het wakker zitten en mediteren toch nog aan het slapen was. Het spoorde me aan om alerter te kijken.

Misschien heb jij al verschillende vaardigheidstrainingen gedaan en is het voor jou nu tijd om naar binnen te keren. Om te durven gaan zitten en te durven gaan zien. Om van binnenuit verder te groeien.

Keer je blik dan elke dag deze week een keer naar binnen.
Zie wat er is, precies zoals het is.

Wil je er serieus mee aan de slag?

Neem dan contact met me op om samen te kijken hoe ik je kan ondersteunen, op milde en wie weet soms strenge wijze. Al lukt me dat laatste – net als Jotika –  meestal niet. Maar ik zal zeker een keer zeggen: ‘Durf te zitten. Durf te zien.’

Mail naar contact@stresslooswerken.nl als je dat van me wilt horen.
 
Hartelijk groet van Yvonne
Call Now Button