Drie leermeesters

stresslooswerken

Als je wilt leren om meer momenten in het hier en nu aanwezig te zijn, kun je gebruik maken van drie leermeesters:

1. Je zintuigen. Je kunt je zintuigen alleen in dit moment gebruiken. Je kunt nu niet iets over drie minuten ruiken of over twee uur zien. Je kunt alleen horen wat er in dit preciese moment te horen is.

Als je met aandacht ziet, hoort, proeft, of voelt, dan helpt je dat om in dit moment aan te komen.

C. volgt de jaartraining en vertelde vorige week: “ik geloof dat ik het eindelijk begin te snappen Yvonne. Ik was met mijn familie naar de dierentuin en ik heb zo genoten! Ik keek, hoorde, rook met aandacht en het was fantastisch. Toen we thuiskwamen hebben we meteen de agenda gepakt voor een volgend dierentuinbezoek.”

2. Je adem. Zoals je nu niet over 10 minuten zien, horen, of proeven, kun je ook niet je inademing-van-over-5-minuten voelen. Je kunt je alleen in dit moment gewaar zijn van je adem.

Dus het met aandacht in- en uitademen brengt je helemaal in het hier en nu.

Mijn deelnemers vertellen dat ze vaak het besef van hun lichaam verliezen als ze aan het werk zijn. Ze zijn met hun aandacht in hun hoofd en in de toekomst. Zoals Rowie deze week lachend zei: “ik vergeet gewoon dat ik benen heb!”

Zen leraar Thich Nath Hanh hierover: “Adem met aandacht in en besef dat je een lichaam hebt: ‘ik weet dat ik een lichaam heb’. Bijvoorbeeld nadat je twee uur achter de computer hebt gezeten. Je bent op zoek geweest naar iets in de toekomst in je werk. Ondertussen lijdt je lichaam. Je bent gespannen en weet niet hoe dat te stoppen.

Adem in. Wees je bewust van je lichaam. Besef dat dat lichaam een wonder is.”

3. Kinderen. Kinderen zijn meesters in het leven in het hier en nu. Gelukkig weerstaan ze vaak onze pogingen om ze in de toekomst te trekken, om ze voor te bereiden op wat er komt, om ze te laten anticiperen.
Gebruik ze als jouw persoonlijke leermeesters en inspiratiebron.

Kijk naar ze, doe met ze mee.


Mijn deelnemers oefenen door met aandacht een hap te proeven, een stap te zetten, de deurklink vast te pakken, hun adem te voelen, met een kind in een plas water te springen. Ze experimenteren en leren. AIs dat voor jou waardevol is, mail naar contact@stresslooswerken.nl om met me te overleggen hoe ik je kan ondersteunen. Ik doe niks liever.

Een goede week gewenst!

Hartelijke groet van Yvonne.

Call Now Button