Zelfzorg

Ondernemerschap – in de vorm van een eigen bedrijf of ondernemerschap in een organisatie – kun je iets leukers bedenken?

 

Ik ben er inmiddels wat aan gewend, maar herinner me nog goed hoe verrukt ik jarenlang ben geweest dat ik zelf kan bepalen wat ik doe, en precies in de wereld kan zetten wat ik goed kan en te bieden heb.

 

 
Vanuit dat enthousiasme kan ik wel tuimelen in grenzeloos doorbuffelen.
Gelukkig kan ik gaan zitten en mediteren met mijn groepen – dat redt me altijd weer. Ik ben niet voor niks mindfulnesstrainer geworden – ik heb het zelf het hardst nodig.

 

Zelfzorg. Mijn businesscoach Mira Saia schreef er onlangs over.

 

“Als je me het mes op de keel zet, zou ik zeggen dat selfcare de allerbelangrijkste pijler is van jouw ondernemersfundament. Omdat je – als jij niet goed voor jezelf zorgt – een belabberde ondernemer bent.

 

Als jij altijd te hard, te lang, te vaak werkt bijvoorbeeld, steven je af op een dikke burn-out. Als jij altijd je klanten laat voorgaan, waardoor je zelden of nooit aan je bedrijf werkt, zien jouw nieuwe plannen nooit het levenslicht…

Als consultant, trainer, coach, therapeut (Yvonne: of leidinggevende) sta jij vaak klaar en aan voor anderen. Als je dat te lang doet, zonder jezelf in acht te nemen om het even heel mooi te zeggen, ga je eraan onderdoor.

 

De metafoor van het zuurstofmasker in het vliegtuig is mij jaren geleden verteld en die is altijd blijven hangen. Je krijgt de instructie éérst die bij jezelf op te zetten. Dan pas die van je kind, hulpbehoevend ander iemand die naast je zit. Als jij immers die zuurstof niet krijgt, val je om. En kan je helemaal niemand meer helpen.”
 
Daar heb ik niks aan toe te voegen!
 
In het jaarprogramma voor vrouwelijke leiders is dit precies wat je gaat doen: zelfzorg, de belangrijkste pijler van jouw onderneming.
Dat betekent dat je:

  • nu en ook over een paar jaar gezond en enthousiast blijft.
  • je relaties goed blijven.
  • blij bent met jouw gevonden balans tussen werk en privé
  • innerlijke rust kunt vinden in alle reuring die er ook in jezelf is van doe(l)drift en plannenmakerij – en alle reuring van buiten.
  • niet eerst je omzet of je jaardoelen hoeft te hebben gehaald voordat je ontspannen kunt ademhalen – nee je weet hoe je nu, op dit moment – op weg naar misschien die omzet of jaardoelen, ontspannen adem te halen.
  • leert om te genieten van het proces waarin je zit – in plaats van alleen maar bezig te zijn met hoe het moet worden.
  • pauzes integreert in je werkdag.
  • makkelijker terugveert bij tegenslag, onvermijdelijk bij ondernemerschap.
  • hoe je omgaat met moeilijke emoties – van jezelf en anderen.
Geen vrouwelijke leider? Kom in gesprek over de mogelijkheden!
Of attendeer een vrouwelijke leider op mijn mail voor wie dit belangrijk is.
Call Now Button