December en feestdagen komen eraan. Heerlijk en verschrikkelijk. Je kunt zo gevangen zitten in verwachtingen en hoe je Vindt Dat het Moet. Hoeveel gedichten iedereen moet schrijven met Sinterklaas. Dat kerst een betekenisvol familiefeest is met gezelligheid, warmte, romantisch kaarslicht en een geweldige kerstboom (ja geweldige: daar ga je al). Dat Oud en Nieuw het spetterende begin is van een Nieuwe Periode.

Decemberstress

Er zijn weinig momenten in het jaar waar zoveel verwachting opzit dan op de vieringen van de decembermaand. Hoe Intiem, Geweldig en Gezellig en Betekenisvol het allemaal zou moeten zijn. Misschien is dat wel de belangrijkste bron van stress: jouw ideeën en verwachtingen over hoe het moet zijn (en misschien daarbij het kleine detail dat jij daar voor moet zorgen).

De werkelijkheid is vaak anders dan jouw verwachting.

  • je zelfgemaakte piano surprise (je was al aan de veilige kant gaan zitten) ziet eruit als de geverfde doos die hij is en je kunt inderdaad niet met papier maché overweg
  • je dacht dat je daar ver bovenstond, maar toch is er wrevel over wie er kerst met de ouders mag vieren dit jaar en de kerstboom is al op dag drie in de rui
  • De vrienden waarmee je altijd oud en nieuw doorbrengt doen deze keer niet mee (ben je niet leuk meer?)
  • je zoon zit de-he-le-feestdag met zijn neus in zijn smartphone. Of je moeder zit weer on-ge-loof-lijk te zeuren over je smartphone gebruik: zo niet chill!
  • Je was al geen kookheld en dat hoofdgerecht bewijst het.
  • En waarom ben jij eigenlijk degene die op 31 december weer in de supermarktspits staat?

Verwachtingsmanagement

Misschien is de beste manier, waarop je je op de decembermaand kunt voorbereiden, om te oefenen met het loslaten van je vaste verwachtingen en ideeën.

Kijk of je deze weken onbekommerd kunt oefenen met het verwelkomen dat de dingen anders lopen dan jij had verwacht of gehoopt. Zie de onverwachte gebeurtenissen onbekommerd tegemoet en verwelkom ze hartstochtelijk. Kijk of je even kunt stilstaan bij de eisen die je stelt aan de situatie en laat ze los.

Misschien hoor je jezelf wel van binnen zeggen: ’Maar het is toch niet meer dan normaal dat…! Glimlach dan extra in jezelf en naar jezelf en laat de gedachte los’. Glimlach naar je eis: ik wil dat die situatie zo en zo is!
Voel de paniek die even opkomt. Of het schuldgevoel dat jij het anders had moeten doen. Of de drift dat die ander het anders had moeten doen. Ontspan.
Stel je open voor wat er komt. Stel je open voor onverwachte chaos, tegenvallers, nieuwe mogelijkheden..

Laat zelf expres iets mislukken. Geniet ervan. Ontspan.

Wil je iets praktisch doen ter voorbereiding?
Oefen dan in the art of throwing away.

Raap een flinke stok of tak op. Voel hem in je handen: is ie zwaar?
Gooi hem weg: is ie dan nog zwaar?
Nee: je hebt hem losgelaten. Je hebt hem zelfs weggegooid.

Loop deze weken elke dag naar buiten. Raap een stok op of een tak. Stel je voor dat het je december- verwachtingen en -eisen zijn. Gooi hem weg.

Zit je straks aan de zwartgeblakerde kalkoen of is het helemaal niet betekenisvol of gezellig? Je hebt al geoefend: je gooit in gedachten een stok weg. Je kijkt om je heen, onbekommerd: wat is er hier en nu te beleven? Kun je je hele hart en aanwezigheid gooien in wat er nu is, in plaats van wat jij had gedacht dat er nu zou moeten zijn? Gooi de kalkoen weg en haal een kroketje.

Fijne voorbereidingsweken gewenst,

Ik hoor heel graag al je ervaringen: hoe ging het om te beginnen met Sinterklaas?
Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl
Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
YvonnetraintMINDFULNESS.

Call Now Button