Erik herstelt van een tweede burnout. Hij heeft gesprekken met een psycholoog gehad, die hem hielpen. Ik ontmoet hem in een workshop Mindful Werken die ik in zijn organisatie geef. Erik: “Als Mindfulness me  kan helpen om ook op lange termijn stressklachten te voorkomen: ik wil investeren!”

Hij vertelt over zijn voorliefde voor Azië. “Natuurlijk is het in Bangkok zeer hectisch, maar als je de dorpen induikt, dan zie je dat mensen een rust over zich heen hebben, die ik hier veel minder tegenkom. Het inspireert me en het trekt me aan.”

We bespreken zijn klachten. Hij slaapt slecht, ervaart veel interne onrust, heeft zorgelijke gedachten. Op een schaal van 0 tot 10 (0 voor zijn slechtste burnout-moment, 10 voor het best denkbare scenario) zit hij op een 4.

Hij wil enkele maanden nemen om nieuwe ontstress-technieken en gezonde werkgewoontes in zijn werkleven te integreren. Zijn zoon, zelf mindfulnessbeoefenaar, zegt tegen hem: “Daar krijg je nog een pittige kluif aan!”

Erik bouwt op toegewijde wijze een gedisciplineerd oefenritme op. Elke dag bij thuiskomst van werk praat hij met zijn vrouw even de dag door en gaat dan naar boven. Soms lukt het niet om te oefenen, en hij leert om zich daar gaandeweg meer in te ontspannen. Dan laat hij het ‘moeten oefenen’ los en maakt er zich verder niet druk om. Dat bevalt hem goed, en de ervaring helpt hem om ook met zaken op het werk die ‘moeten’ meer ontspannen tegemoet te treden.

De korte aandachtoefeningen maakt hij snel tot onderdeel van zijn werk. Hij ontdekt in de eerste weken dat, als zijn interne stress toeneemt, het hem enorm helpt om met aandacht te ademen. Hij vindt het een zeer nuttige techniek en past het dagelijks toe.

Tijdens de coachingsbijeenkomsten bespreken zijn voortgang, kijken wat er goed gaat, waar hij tegen aanloopt en wat hem kan helpen om zijn innerlijke rust en veerkracht verder te ontwikkelen.

Soms mailt hij over een ontwikkeling, of een inzicht. Zo schrijft hij na 3 maanden:
“Mijn bewustzijn over hoe ik mijn gedachten kan beteugelen is steeds groter geworden. Het begrip “ruimte” is voor mij nu breder en ik bezit nu mogelijkheden/ tools om mijn ruimte te vergroten. Hoe fijn is dat! Mindfulness geeft mij de mogelijkheden om te kiezen tussen een probleem te onderzoeken of de ruimte te zoeken, waardoor het probleem wegvalt in het breder kijken.”

Na vier maanden breekt de laatste bijeenkomst aan.
“Het heeft een groot verschil gemaakt, het is niet te vergelijken met hoe het was toen ik binnenkwam”, zegt hij. Op het moment dat hij het zegt glinsteren – zowel bij hem als bij mij – plotseling tranen in de ogen.
“Als het leven me overvalt neem ik een paar keer diep adem en voel ik alles zakken.
Als ik mezelf onder druk zet (door bijvoorbeeld van mezelf van alles te moeten) ben ik in staat om te accepteren hoe het op dat moment is, en het weg te zetten.
Bij dreigende interne onrust ben ik ingericht om daarmee om te gaan.
Ik ervaar meer vreugde.
Collega’s zeggen dat ik beter luister.
Ik ervaar meer rust en acceptatie.”

Ik vraag: “Hoeveel vertrouwen heb je om dit voort te zetten en de technieken te blijven gebruiken, in en buiten je werk? Hoe zit je op een schaal van 0 tot 10?”
“71/2 tot 8.”
Ter afscheid krijg ik een kleine stoepa van vulkanisch gesteente van de Borobodur.

Erik deed een 4 maanden durend coachingstraject met 8 tweewekelijkse sessies van anderhalf uur (van 7.45 uur tot 9.15 uur) in Houten.

P.s. Maak een afspraak voor een gratis sessie om te bespreken hoe jij je leven kunt veranderen.

Call Now Button