AH Geluk

Oh, I’ve had my moments.
If I had to do it over again,
I’d have more of them.
In fact, I’d try to have nothing else- just moments,
one after another, instead of living so many yeas ahead of each day.

 

(2010, Nadine Stair, 85)

 

De laatste tijd oefen ik in supermarktgeluk.

 

Boodschappen doen is iets wat ik lange tijd met tegenzin deed. Ik joeg mijn boodschappenkar door de gangen, om zo snel mogelijk weer thuis te kunnen zijn.

De laatste tijd doe ik het anders.

Als ik boodschappen ga doen, kom ik langs een verzorgingstehuis. Beneden is er één kamer met een raam , dat pal uitkijkt op het fietspad waarop ik rij. De bewoonster van de kamer kijkt vaak naar buiten. Ik verplaats me in haar: hoe zou ik naar mezelf kijken als ik zo oud was als zij nu is?

Dit helpt me om te beseffen dat er een tijd komt dat ik niet meer met wapperende jaspanden naar de supermarkt sjees. Maar dat er een kans is, dat ik met krakkemikkige oogjes naar anderen zal kijken die met wapperende jaspanden langsfietsen in de verschillende fasen van hun leven. Met kleine kinderen op weg naar school, in de schemering van werk naar huis, snel naar de sportschool, of een trein halend.

Mijn onwetende lerares kijkt vanuit haar stoel naar het leven. In al haar kleuren en fasen. Ik stel me zo voor dat zij zichzelf terugziet in de verschillende fasen van haar eigen leven. Met haar kleuterdochter voorop de fiets, of aan de hand. Op weg naar een belangrijke vergadering. Toen ze net 50 geworden was.

Dit perspectief helpt me enorm om me te verheugen in dit moment: ik rij met wapperende jaspanden dit bruggetje over, op dit moment in mijn leven: amazing! Het moment vertraagt, en plotseling kan ik grote verwondering en vreugde voelen. In de supermarkt besef ik dat ik hier toch maar zomaar loop op deze aardbol. En kijk: er zijn er meer die hier rondlopen, hoe wonderbaarlijk toevallig dat zij ook nu leven!
Dit moment zal nooit meer terugkomen in mijn leven, hoe wonderlijk!

 

Beseffen dat momenten vergankelijk zijn, kan je helpen om dit moment meer te waarderen. Elke keer beseffen: dit is het enige moment dat ik kan beleven, dat ik kan leven.

 

Dus, mocht het je aanspreken: oefen samen met mij in supermarktgeluk.

En vertel me je ervaringen, ik hoor ze heel graag!
Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl

Call Now Button