Aan enthousiaste werkdrift ten onder

De afgelopen maanden dacht ik af en toe: ik moet mijn M-zine lezers om tips vragen. Hoe kan ik dit enthousiasme en deze werkdrift combineren met Mindful leven? Hoe kan ik Mindful werkdriftig zijn? Hoe blijf ik in het hier en nu, met alle deadlines waarheen ik aan het hollen ben?

Het lukte me gewoon niet: ’s Ochtends als ik wakker werd, ging mijn doe-motortje meteen draaien: het duwde mij achter de computer. Niet op een vervelende manier, nee het was bijzonder prettig. Een licht gevoel van gejaagde euforische opwinding. Maar de to do’s buitelden ook over elkaar heen en ik rende van de ene naar de andere kleine deadline. Om half één ’s nachts rolde ik van achter de computer mijn bed in (vlug slapen, dan kan ik morgen beginnen met…).
Tussendoor leerde ik aan mijn groepen hoe nuttig het is om de doe-stand af te wisselen met de zijn-stand. Om actie af te wisselen met rustmomenten. Om aandachtmomenten in de dag in te bouwen.

Uiteindelijk redden deze groepen me ook altijd: in de Mindfulnesstrainingen die ik geef kan ik zelf ook mijn aandachtoefeningen doen, stilzitten, contact maken met: hoe het met me is, mijn adem volgen, het doen afwisselen met zijn. Nu weet je meteen waarom ik Mindfulnesstrainer ben geworden.

Het was een waardevolle les: het leerde me hoe enorm mijn enthousiaste werkdrift me kan meenemen. Dat oude (werk-)patronen (zoals enthousiast doordraven) bijzonder sterk kunnen zijn. Dat je in zo’n oud patroon kunt terechtkomen EN dat je er tegelijkertijd mild naar kunt kijken terwijl je het doet. Dat maakt het al anders! Dat je jouw omgeving (dank aan mijn groepen) kunt gebruiken om even te gaan zitten of een aandachtoefening te doen, als je het vanuit jezelf niet opbrengt. Dat je jouw omgeving kunt gebruiken om een onhandig patroon te doorbreken.

Inmiddels is de grootste klus af en heb ik meer ruimte. Ik besef dat ik de enige ben die al deze reuring heeft gemaakt: niemand anders heeft deze klus bedacht, noch de deadlines. Als ik er op terugkijk was het een waardevolle les.

1. Naar welk oud vertrouwd patroon van jezelf kun jij deze dagen met mildheid kijken?
2. Zonder dat het meteen anders hoeft?
3. Hoe kun jij je omgeving gebruiken om je patroon te doorbreken, als je dat zelf even niet voor elkaar krijgt?

 Ik hoor graag jullie ervaringen, 

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 

 

Bijzonder hartelijke groet,

 

Yvonne van Iersel

yvonnetraintMINDFULNESS

Call Now Button