Aandacht en Veerkracht Jaargroep voor vrouwelijke artsen.
Een programma om essentiële kwaliteiten van arts-zijn vergevorderd te ontwikkelen. Start: 8 mei 2025.
Herken je één van deze dingen?
- Je hebt een dynamische baan – daar heb je zelf voor gekozen en het brengt je veel. In die baan wil je je innerlijke rust vergroten om met de hectiek en uitdagingen om te kunnen gaan. Je wilt je gedrevenheid combineren met zelfzorg. Zodat je ook over 5 jaar met veerkracht dit verantwoordelijke werk kunt blijven doen. Je wilt de gezonde leefstijl ontwikkelen die je jouw patiënten toewenst.
- Je werk is emotioneel uitdagend: in het opvangen van patiënten, familie, in het werken met ziekte, sterfelijkheid. En in het goed samenwerken met je collega’s. Dat vraagt om vergevorderde technieken op het gebied van emotiemanagement (van je eigen emoties én emoties van anderen) en op het gebied van communicatie.
- Je weet dat je door aandacht een betere arts wordt; in je patiënt-contacten, in het zorgvuldig vaststellen van een diagnose en de behandeling en in energiemanagement. Je wilt open aandacht in alle aspecten van je beroep brengen
- Je hebt honderd ballen in de lucht en duizend dingen aan je hoofd. Je bent altijd – en op alles – alert. Je kunt je niet meer ontspannen: je staat als het ware voortdurend op aan en kunt de uit knop niet goed meer vinden. Je kunt alleen ontspannen door hard te sporten of flink te drinken. Kan dat ook anders?
- Soms denk je: ik zal toch geen burnout krijgen? Of je bent herstellende van een burnout. Je wilt gezonde werkgewoontes opbouwen.
Wat levert het programma je op?
1. Innerlijk veerkracht en rust.
In dit programma leer je om oplaadmomenten te creëren, inspanning af te wisselen met korte noodzakelijke ontspanningsmomenten, aan energiemanagement te doen in plaats van time-management. Werk en stress los te laten als je thuis bent en aandacht geven aan je partner, vrienden. Deze gezonde werk- en leefstijl geeft je energie, betrokkenheid en productiviteit.
2. Open aandacht zonder oordeel.
Als je jouw analytische kijk combineert met open aandacht – zonder oordeel – word je beter in het opmerken van je eigen (voor)oordelen, conclusies, aannames. Door telkens weer opnieuw fris te kijken en waarnemen kom je minder snel in een tunnelvisie terecht en blijf je mogelijke alternatieve diagnoses of behandelmogelijkheden zien. Het helpt om zorgvuldig te kunnen diagnosticeren en behandelen.
3. Aanwezig zijn.
Met aandacht aanwezig zijn bij je patiënt is een essentiële professionele kwaliteit die jij als arts inzet. En toch is het niet vanzelfsprekend dat je dit altijd doet, zeker niet in een drukke, snelle en veeleisende werkomgeving. In dit programma ontwikkel je de kwaliteit om met aandacht fysiek, emotioneel, mentaal aanwezig zijn bij je patiënt. En ontwikkel je je – de daarbij noodzakelijke – opmerkzaamheid van je eigen emoties, gedachten en fysieke gewaarwordingen in het contact met je patiënt. Deze grotere opmerkzaamheid en aandacht maakt jou tot een arts die betere patiëntrelaties opbouwt en betere zorg levert.
4. Emotiemanagement: emoties van jezelf, patiënten, familie en collega’s opvangen.
In het dokterssvak word je vaak emotioneel zwaar belast. Je werkt in een omgeving waarin fysiek en emotioneel wordt geleden. Hoe kun je hier professioneel mee omgaan?
In veel trainingsprogramma leer je over communicatiestijlen. Maar niet over emotiemanagement. In dit programma krijg je wel uitgebreid deze kans: je leert de middenweg bewandelen tussen het negeren van je eigen emoties en je door ze te laten overspoelen. Je maakt ruimte voor je emoties, zonder je te laten meeslepen. Je kunt je emoties bewust gebruiken of inzetten in een moeilijk gesprek, zonder dat ze jou verlammen of dat je jezelf onnodig verhardt. Je leert hoe je emoties kunt verwerken en ‘oud zeer’ kunt opruimen.
Zodat je na een zwaar gesprek met familie kunt ontladen en weer met een schone lei in de spreekkamer zit. Zodat je boosheid, verdriet, teleurstelling of angst van een patiënt kunt opvangen, en jullie daarna weer inhoudelijk verder kunnen. Zodat je op je werkdag je eigen emoties kunt verwerken, je jezelf emotioneel kunt opfrissen, en je thuis energie hebt om andere dingen te doen.
5. Empathie en compassie.
Je weet dat empathie en compassie belangrijke instrumenten zijn om een goede relatie met je patient op te bouwen. Maar het kan naar de achtergrond verdwijnen in het vele leed, dat je tegenkomt of in de drukte van het werk. In dit programma bouw je deze belangrijke dokterskwaliteit verder uit. En vul je het aan met compassie: allereerst naar jezelf toe. Dat maakt dat je empathisch kunt zijn en niet in een burnout terechtkomt.
6. Mildheid.
Mildheid naar jezelf is onontbeerlijk als zelfzorg en tegengif tegen perfectionisme, strengheid en veeleisendheid. Door mildheid blijf je leren en het helpt je in empathie en compassie naar anderen. Het maakt je tot een betere dokter en professional.
Je gaat slim leren. Want je hebt het druk.
Nieuwe perspectieven; je leert het meest van elkaar. Je ontmoet elkaar voor nieuwe ideeën, inspiratie en onderlinge steun. Dat motiveert je telkens weer en geeft je frisse ideeën voor je eigen werkplek..
Leer terwijl je werkt.
Met behulp van regelmatige mailbox-inspiratie (het leermateriaal komt naar je toe), wekelijkse 2 minuten e-coaching (jouw tijdinvestering, daarop krijg je feedback op maat) en ontstresstechnieken-tijdens-je-lunchpauze leer je gewoon dagelijks terwijl je werkt, zonder reistijd en zonder te veel trainingstijd te verliezen. Zeer gedegen, super efficiënt en dè manier om echt te gaan experimenteren en integreren.
Bereik je doelen door te bouwen. Je bereikt je doelen door te bouwen. Natuurlijk ben je doorkneed in probleemanalyse en diagnostiek; in dit programma maak je kennis met een andere manier van leren. We besteden geen tijd aan het uitgebreid analyseren van problemen, of waar het allemaal fout ging. In plaats daarvan word je gestimuleerd in hoe je op wat er al goed gaat met de volgende kleinst mogelijke stap. Daarbij werk je vanuit jouw persoonlijke vraag en wens: you dig where you are!
Dit programma vraagt je te gaan zitten. Je gaat mediteren. En dat werkt. Het is je beste coachingsproces. Om vrijer te komen van hardnekkige ineffectieve werkgewoontes (zoals perfectionisme, doorbuffelen, piekeren). Om jezelf diepgaand beter te leren kennen, essentieel voor jouw persoonlijke effectiviteit. Om nieuwe keuzes te kunnen maken en je veerkracht te ontwikkelen. Dat vraagt – naast moed – investering. Je traint je geest.
Mindfulnesstechnieken hebben inmiddels hun waarde bewezen.
Een overzichtsstudie, waarin duizenden onderzoeken naar Mindfulness kritisch tegen het licht werden gehouden, laat zien dat in degelijk opgezette onderzoeken vier effecten telkens weer worden vastgesteld:
- Mindfulness beoefenaars blijven kalmer onder stress
- Ze hebben een betere focus en concentratie
- Ze scoren hoger op samenwerkingskwaliteiten zoals empathie en hulpvaardigheid
- Ze hebben een beter geheugen
Leervormen voor optimale ondersteuning:
- persoonlijk intakegesprek
- 10 trainingsdagen om samen te leren en te oefenen
- 10 online groepsessies (1 uur) voor onderlinge steun en inspiratie
- wekelijks mogelijkheid tot e-feedback –zonder tijdsinvestering van jouw kant en alleen als nodig
- 6 persoonlijke coachingssessies op maat om sneller je doelen te bereiken
- Driedaagse retreat in LandaanZee
- 10 maanden dagelijkse mailinspiratie – te gebruiken naar eigen behoefte – voor optimale toepassing in je (werk)leven. Hierin kun je tal van begeleide meditatie oefeningen vinden.
Wanneer moet je niet aan de training deelnemen?
- In sommige situaties is het raadzaam om deelname aan dit programma uit te stellen. Wanneer je in een crisissituatie verkeert, in een actueel heftig conflict, of wanneer je midden in een burn-out zit en geen energie hebt, kan het beter zijn om eerst andersoortige hulp te zoeken of in een later stadium te starten. Overleg bij twijfel!
- Wanneer je nu geen motivatie voelt, of niet genoeg energie of gelegenheid hebt om regelmatig aandachtoefeningen te doen, kan het verstandig zijn om te wachten tot een periode waarin je wèl kunt oefenen. Alleen door te oefenen ga je namelijk effect merken. Als je de training volgt zonder te oefenen is het zonde van je tijd en geld.
Wil je in gesprek? In het gesprek vertel je je wensen, ik deel mijn enthousiasme en we gaan samen onderzoeken of deze training is wat je nodig hebt. Ik laat mijn inschatting eerlijk weten aan het eind van het gesprek.
Yvonne ik kom graag in gesprekVeel gestelde vragen
Ja een jaar. Je hebt in die tijd rustig de ruimte om in jouw ritme nieuwe dingen uit te proberen. Te ‘mislukken’. Toch weer in je oude groef te schieten. Opnieuw te beginnen. Dingen uit te proberen in makkelijke èn moeilijke situaties. Ondersteund te worden op momenten dat de waan van de dag het weer overneemt. Te ontdekken wat voor jou werkt. Je geeft jezelf ruimte en tijd. Zodat de dingen die je leert echt kunnen beklijven.
Zeker niet: ik verwacht dat je na de startdag al geïnspireerd bent, kleine dingen toepast en het effect daarvan merkt. Deelnemers vertellen vaak na drie weken dat ze ineens merken dat ze anders met stress omgaan. En onderzoek meet na twee maanden andere hersenactiviteit bij Mindfulnessbeoefenaars (verandering die samenhangt met meer rust, focus, energie, empathie).
Ook in de zorg beseffen organisaties steeds beter dat het zeer verstandig is om te investeren in de mentale veerkracht van drukbezette professionals. Om het plat te zeggen: een werknemer met een burnout kost een werkgever gemiddeld tussen € 60.000 en € 80.000 (en waarschijnlijk meer bij een burnout van een arts).
Jouw werkgever heeft er veel belang bij als jij bewezen technieken leert, die bestendig zijn en die je niet alleen over twee weken, maar ook over twee jaar nog toepast. Je volgt geen korte training waarin je tot prachtige inzichten komt – en na vier weken merkt dat je weer in je oude routine bent vervallen. In dit programma ga je je inzichten telkens in praktijk brengen.
Mijn deelnemers zijn vaak breinwerkers: snelle denkers, wars van zweverigheid. Ze zijn verrast door het praktische gehalte en de toepasbaarheid van aandachtoefeningen.
Praktisch
De investering is € 7.750 exclusief BTW, inclusief alle catering- en locatiekosten.
Voor VNVA leden geldt een speciale 10% kortingsregeling.
Data trainingsdagen (10-15 uur) in Houten: 8 mei, 5 juni, 10 juli, 3 september, 8 oktober, 6 november, 17 december, 15 januari, 25 februari, 16 april.
Data online sessies (8-9 uur) vanaf je eigen (werk)plek: 22 mei, 18 juni, 24 juli, 24 september, 22 oktober, 21 november, 12 februari, 18 maart.
Stilteretreat: 15 november (16 uur) tot en met 18 november (11 uur).
Voor de Jaargroep loopt op dit moment een aanvraag voor accreditatie.
Informeer naar alle mogelijkheden en data door te mailen naar contact@stresslooswerken.nl.
Ik houd standaard een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek voorafgaand aan deelname. Bel (065371011) of mail naar contact@stresslooswerken.nl om een afspraak te maken.