Drukte in je leven, rust in jezelf voor verpleegkundigen

Is het druk in je leven? Vind rust in jezelf.

 

Herken je dit?

 • Je bent heel goed in het zorgen voor anderen, maar in zelfzorg ben je slecht. Terwijl je weet: zelfzorg is noodzakelijk in dit vak. Als jij goed voor jezelf zorgt, dan kun je beter voor anderen zorgen.
 • Je bent heel betrokken bij je werk, je voelt je verantwoordelijk en je kunt veel aan. Maar je bent niet zo goed in stellen van grenzen. Dat geeft stress.
 • Je kunt hartstikke goed plannen, organiseren en vooruitdenken. Het is een manier om controle te hebben. Maar in dit werk is ook veel niet te plannen. Hoe kun je de onvoorspelbaarheid van het werk het hoofd bieden en ook in chaos en de vele prikkels die op je afkomen je rust en energie bewaren?
 • Je bent altijd en op alles alert. Je kunt je niet meer ontspannen: je staat als het ware voortdurend op ‘aan’ en je kunt de ‘uit’knop niet goed meer vinden. Je zult toch geen burnout krijgen? Of je bent herstellend van een burnout.
 • Je werk is emotioneel uitdagend: in het opvangen van patienten, in het werken met ziekte en sterfelijkheid. En in het goed samenwerken met je collega’s. Je wilt leren om nog beter met je emoties om te gaan dan je al doet: zonder in je emoties te verdrinken en zonder hard of cynisch te worden.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar effecten van Mindfulnessbeoefening.

In een overzichtsstudie, waarin duizenden onderzoeken naar Mindfulness kritisch tegen het licht werden gehouden, werd geconstateerd dat in onderzoeken met een degelijke onderzoeksopzet vier effecten telkens weer worden vastgesteld:

 1. Mindfulness beoefenaars blijven kalmer onder stress
 2. Ze hebben een betere focus en concentratie
 3. Ze scoren hoger op samenwerkingskwaliteiten zoals empathie en hulpvaardigheid
 4. Ze hebben een beter geheugen

Misschien geldt voor jou op dit moment één van de volgende dingen:

 • Je wilt een methode leren die echt werkt, ook op langere termijn.
 • Je wilt leren zonder kostbare tijd kwijt te raken aan reizen, op de momenten die jij in je drukke leven beschikbaar hebt.
 • Je wilt persoonlijke begeleiding op maat én je wilt groepsinspiratie.

Dan is de achtweekse mindfulnesstraining Drukte in je leven, rust in jezelf iets voor jou.

Een optimale mix van werkvormen

E-learning helpt je in je dagelijkse toepassing. In deze training krijg je actieve steun: je krijgt dagelijks mail! Mijn deelnemers kijken er naar uit: ze lezen de mail op de rand van hun bed (10 seconde tijdsinvestering), of meteen als ze de werkdag beginnen. Ze passen tips dagelijks toe. Zo integreer je nuttige nieuwe vaardigheden echt in je werk en in je leven. En er zijn ook deelnemers die 2 mails per week lezen, omdat dat precies genoeg is. Zo leer je naar eigen behoefte.

Van je medecursisten leer je het meest. In de groepsochtenden en online sessies leer je van je mededeelnemers, inspireer je elkaar en krijg je adviezen en feedback op alle vragen die je hebt. Zo bereik je sneller je persoonlijke doelen.

Persoonlijke feedback op maat. Elke week houd ik als trainer via de mail samen met jou een vinger aan de pols: wat gaat er goed, waar heb je hulp bij nodig? Je krijgt korte feedback op je antwoorden. Het kost twee minuten tijd, maar doet wonderen in het optimaal leren en ontwikkelen.

Drukte in je leven, rust in jezelf is een training die wat van je vraagt. Je gaat mediteren. En daardoor gaat de training je ook werkelijk veel opleveren en een verschil in je leven maken.

Wat levert het je op?

 • Je wordt vrijer van piekeren en lastige emoties.
 • Je wordt echt vrijer van stress.
 • Je leert herstelmomenten en pauzes in je hectische werk in te bouwen. Je experimenteert hiermee dit gedurende acht weken, zodat deze nuttige gewoontes ook daarna beklijven.
 • Je kunt je beter concentreren en focussen.
 • Je leert te singletasken in plaats van multitasken. Dat maakt je een stuk effectiever.
 • Je wordt vrijer van onhandige (werk)gewoontes zoals doorbuffelen zonder te pauzeren, je overal verantwoordelijk voor voelen, teveel taken op je nemen, overal op reageren.
 • Je gaat effectiever werken en makkelijker leven.

Inhoud en opbouw

Elke week staat in het teken van een thema, waarmee je meteen in je dagelijkse werk en leven gaat experimenteren.

Week 1: van automatische piloot naar opmerkzaamheid

Week 2: Fris kijken

Week 3: Stoppen en beginnen

(Werk)gewoontes onder de loep

Week 5: Vrijer van stress

Week 6: Wees pro-actief

Week 7: Mindful omgaan met gedachten en gevoelens

Week 8: Mindfulness blijven toepassen in je werken en je leven

Je ontvangt in de training:

 • Een intake om je doelen te formuleren en om te weten waar je aan begint.
 • Vier groepsbijeenkomsten van een ochtend in week 1, 3, 5 en 8. Hierin leer je belangrijke mindfulnessprincipes en krijg je praktische tips, doe je gezamenlijk oefeningen waarop je feedback en hulp krijgt. Je stimuleert elkaar om te oefenen (want dat is wat resultaat oplevert) en je leert veel van elkaar.
 • Elke dag een korte mail om je te ondersteunen, met korte reminders, uitleg, en uitnodigingen. Zo ga je echt dingen toepassen.
 • Aandachtoefeningen (audiobestanden) variërend van 3 tot 40 minuten. Na acht weken oefenen wordt andere hersenactiviteit bij oefenaars gemeten.
 • Online sessies van 1,5 uur vanaf je eigen (werk)plek in de weken 2, 4, 6 en 7 waarin je precies op jouw vragen tips, adviezen en feedback krijgt. 
 • Wekelijkse e-updates waarin jij en ik je vorderingen bijhouden en je feedback daarop krijgt (tijdsinvestering slechts 2 minuten, maar heel waardevol voor het optimaal gebruiken van de training!).
 • Het leermateriaal blijft ook na de training voor je beschikbaar.

Wanneer moet je niet aan de training deelnemen?

Wanneer je nu geen motivatie voelt, of niet genoeg energie of gelegenheid hebt om gedurende acht weken dagelijks te oefenen, kan het verstandig zijn om te wachten tot een periode waarin je wel kunt oefenen. Alleen door te oefenen ga je namelijk effect merken. Als je de training volgt zonder te oefenen is het zonde van je tijd en geld.

P.s. Heb je een goede collega, die ook graag wil ontstressen en verwacht je dat je wat aan elkaar gaat hebben door samen de training te volgen? Wees beide welkom! Je kunt de training extra effectief maken door elkaar op het werk te herinneren aan rustmomenten, misschien door samen korte oefeningen te doen tijdens een werkdag, of door samen in het team het thema energiemanagement op de agenda te zetten en tips en ervaringen te delen met je andere collega’s.

Deelnemers zeggen over de training:

“Ik heb manieren gekregen en ingezet om rust te creëren. Ik stop eerder met jagen en ik weet nu dat ik er altijd iets aan kan doen”

“Het lukt steeds beter om een open en neutrale houding in te nemen die ruimte geeft aan anderen. Ik sta er losser in.”

“Al jaren heb ik de behoefte om meer rust in mijn hoofd te creëren. Het kwam er steeds niet van om er echt iets aan te doen. Deze cursus kwam precies op het juiste moment. Ik hoefde nergens naar toe, maar kon mijn eigen tijdstip bepalen om de oefeningen te doen. En door de stimulerende mails tussendoor, weet je toch dat je er niet alleen voor staat en dat iedereen tegen blokkades aan loopt. Ik heb ontdekt dat Mindfulness in mijn leven een belangrijke plek inneemt.”

“Wat ik absoluut goed vond aan de training was de hoeveelheid mail. Steeds weer de reminder op toch steeds een andere manier. Een inspirerende tekst, een oefening of aandachtmoment..”

Waarom die mail Yvonne?

 1. Ik heb veel informatie in kleine stukken voor jou beschikbaar gemaakt en gestructureerd. Door deze structuur en dit ritme kun je op een bijzonder toegankelijke manier elke dag Mindfulness toepassen. Waar je in een groepstraining wekelijks huiswerk en leesstof meekrijgt, word je in deze training in kleine stapjes telkens bij de mindfulnessles gehouden. Zo krijg je elke dag gedoseerde informatie, nieuwe uitnodigingen en reminders. Anders dan bij een app komt de inspiratie actief naar je toe. Hierdoor word je echt gestimuleerd om dagelijks met mindfulness en je doelen bezig te zijn.
 2. Mensen leren door dingen te oefenen en toe te passen in hun dagelijkse praktijk. Door regelmatig te oefenen ga je veranderingen merken. Dit is precies waarin deze opzet jou ondersteunt.
 3. In deze training kun je precies wanneer het jou uitkomt de mailtjes lezen en de oefeningen doen. Je leert optimaal zonder teveel reistijd of groepsbijeenkomsten. Dit bespaart jou veel tijd en geld! En ook jouw werkgever bespaart het geld: je bent geen productieve dagdelen afwezig.
 4. Acht weken lang persoonlijke coaching. Ik volg je nauwgezet door middel van wekelijkse updates, geef je tips en adviezen op maat gesneden, op wat jij nu nodig hebt in je proces. In de online sessies kun je alles inbrengen wat je bezighoudt, wat lastig is. Of wat goed gaat! In de begeleiding kun je profiteren van mijn ervaring als bedrijfstrainer/coach, psycholoog en mindfulnessbeoefenaar. En heb je een vraag tussendoor? Dan heb je mij binnen handbereik.

Wil je overleggen?

Lijkt het je nuttig, maar wil je graag overleggen? Mail contact@stresslooswerken.nl om te kijken of deze training geschikt voor je is.

Heb je vragen?

Bespreek dat in het kennismakingsgesprek/doelengesprek dat je met mij voert. Of mail naar contact@stresslooswerken.nl met je vraag. Ik ben altijd graag bereid om ook telefonisch informatie te verstrekken aan een beslisser over de opzet en inhoud van de training, schroom niet om daar gebruik van te maken

Geef je hier op voor een gratis en vrijblijvend gesprek (live, per Zoom of telefonisch):

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
StressloosWerken

PS: Heb je nog vragen? Aarzel niet om mij te bellen (0653710122) of te mailen: contact@stresslooswerken.nl.