Deelnemers vertellen over hun ervaringen:

Katleen volgde samen met collega’s de training Drukte in je leven, rust in jezelf. Hier een testimonial van een blije deelneemster.

“Ik ben al langer heel geïnteresseerd in mindfulness, ik lees er veel over, je kunt daar niet genoeg over weten eigenlijk. Maar er ontbrak nog altijd de stap om het in de praktijk om te zetten.


De training heeft een enorm verschil gemaakt.
Ik heb echt de meditatie oefeningen zoveel mogelijk dagelijks opgepakt, en ook die extra dingen – de wandelmeditatie en de drie minuten – vond ik geweldig.

Er is veel meer bewustzijn in het hier en nu, dat is een gigantisch verschil. Vroeger was het allemaal op de automatische piloot, dat is totaal veranderd.

Ik heb echt veel meer zelfinzicht en een positiever zelfbeeld gekregen. Ik weet: dit is wie ik ben en dat is oké. Ik heb mezelf liever leren zien.

Mijn hele wereld staat op zijn kop, want ik ben alleen komen te staan. Maar de angsten die ik voor de toekomst had zijn door de training eigenlijk zo goed als verdwenen. Wat er ook gebeurt, het is eigenlijk allemaal oké. Ik voel me beter, heb veel meer zelfvertrouwen. En ook als het niet goed gaat, is het oké, het hoort erbij (hier beginnen Yvonne en Katleen beiden traantjes weg te pinken).

Omdat ik nu veel beter voor mezelf zorg, mijn batterijen oplaad en me sterker voel, kan ik er ook meer voor iemand anders zijn. En daar heb ik echt iets in te bieden: in luisteren, aanwezig zijn, af en toe de goede dingen zeggen. Ik wil daar in de toekomst meer mee gaan doen.

Nu ik handvatten heb gevonden hoe ik mindfulness in ‘t dagelijks leven kan aanpakken, wil ik voor de rest van mijn leven gewoon op deze manier verder gaan. Ik denk soms: dat ik dat niet eerder heb ontdekt!

Ja, het is echt een transformatie en dat in 8 weken, ongelooflijk (nog wat gepink en een grote lach). Op een schaal van 0 tot 10 ben ik 10 blij dat ik heb meegedaan.”

.

Kathleen, IDEWE

E. volgde de afgelopen maande de achtweekse training ‘Drukte in je Leven, rust in jezelf’.

“Door grote stress in mijn privéleven was ik heel onrustig en geïrriteerd. Ik stond constant aan, altijd in de stressmodus, altijd alert. Iets kleins kon de alarmstand al triggeren. Je zet je dan eigenlijk altijd schrap – en heel vaak zonder een realistische aanleiding. Het raakte op dat moment niet eens mijn werk, maar ik wilde voorkomen dat ik zou uitvallen.

Ik heb er in die 8 weken heel veel aan gehad – (lacht) dan helpt het ook dat jij er achteraan zit zeg maar. Door structureel te oefenen werd ik rustiger in mijn hele lijf. Mijn ademhaling zit dan ook lager.

Ik heb nog steeds momenten van grote stress. Maar nu weet ik op zo’n moment veel sneller naar mezelf toe te gaan. Ik heb van huis uit de neiging om uit onrust van alles te gaan regelen, het huis te gaan schoonmaken (lacht: ook wel eens handig natuurlijk). Nu heb ik veel sneller door dat ik in een stressreactie zit. Ik kan nu analyseren, zodat de ergste rand van de emotie af gaat. Of ervaren wat er is – en dat is niet altijd fijn – maar op de één of andere manier is het dan eerder weg. Ik tackle het eerder.

Regelmatig oefenen hielp me; en die 54321 oefening was super, daar heb ik nog het meest aan gehad denk ik. Op dit moment zit mijn ademhaling hoog. De klad is een beetje in het oefenen gekomen. Dat had ik echt niet verwacht want ik dacht: ik pak door, want ik heb er echt veel aan. (lachend:) Tja… ik moet mild zijn hè Yvonne…

Ik ben blij dat ik het gedaan heb, wel een 9 op een schaal van 10. Ik vind het een verrijking, iets wat je kunt toepassen als je het nodig hebt. Ik zou het eigenlijk iedereen wel aanraden. Wacht niet tot je een burnout hebt gekregen, doe het preventief. Ik gun het iedereen dat je je lichaam en de geest leert te (ver)kennen en ermee leert te werken.”

.

E., leidinggevende IDEWE

Ik probeer dit te doen in alles wat ik doe.

Maarten Secru nam dit jaar samen met collega’s deel aan de training ‘Drukte in je leven, rust in jezelf’. Hij is al langere tijd geïnteresseerd in meditatie en Boeddhisme en vertelt hoe hij filosofische inzichten combineert met praktische technieken.

“Ik was 2 jaar gestopt met vrijduiken
door Corona en net terug opgestart toen de training begon, dat kwam heel goed uit. De eerste duikles had ik een beetje schrik of ik het nog zou kunnen; wat zou ik verloren zijn na 2 jaar stilte? Door actief de mindfulness toe te passen heb ik drie minuten mijn adem onder water kunnen inhouden. (Lacht) Het is natuurlijk niet de bedoeling om mindfulness als tool te gebruiken om prestaties neer te zetten, maar het werkte wel!

Ik ben in 2016 uitgevallen met een burnout en toen heb ik mindfulness ontdekt.
Ik heb er veel over gelezen, podcasts geluisterd en het proberen toe te passen.
Toen op het werk de training werd aangeboden wilde ik het integreren van mindfulness in mijn dagdagelijkse leven een nieuwe boost geven. Want mindfulness is zeer interessant, maar het is ook makkelijk om het te vergeten.

Ik gebruik mindfulness als levensinstelling:
hoe sta je in het leven, hoe kijk je naar het leven? Ik heb er een paar belangrijk inzichten opgedaan.

Bijvoorbeeld het inzicht dat alles verandert. Weten dat alles verandert, dat niks permanent is, dat alles voorbij gaat helpt mij naar gehechtheid toe. Als iemand weggaat, als iets kapotgaat, of als iets gedaan is, dan vind ik het veel makkelijker om gehechtheid los te laten en verder te gaan. Het loslaten van het idee van permanentie maakt me mentaal flexibeler.

Daarnaast vind ik het idee dat er geen vast zelf bestaat een interessant gegeven. Het maakt dat ik dingen veel minder persoonlijk neem. Ik kan met heel veel mensen goed samenwerken en ben soms verbaasd dat collega’s dat niet kunnen.

Verder pas ik mindfulness heel praktisch door de dag heen toe.

Ik oefen om me continue bewust te zijn van hoe ik erbij zit, hoe ik me voel mentaal en fysiek.
Dat doe ik als ik in de file sta, als ik aanschuif aan de kassa, en ik probeer nog altijd te bereiken om dit te doen in alles wat ik doe.

Lang geleden kon ik me maanden aan één stuk stresseren
zonder dat ik dat doorhad.
Nu merk ik al na 30 seconden op: ik ben me aan het opjagen.
Het is pas als je iets opmerkt dat je er ook iets aan kunt doen.
Die cumulatieve stress die tot mijn burnout heeft geleid, heeft op deze manier weinig kans om zo groot te worden.

Ik zit niet regelmatig op een kussentje. Ik doe wel een meditatie bij het wakker worden of voor het inslapen. Ik ben er ook nog altijd niet uit of ik regelmatig op een kussen moet gaan zitten. Ik merk namelijk dat je in het dagelijkse leven veel oefenmateriaal hebt, meer dan op je kussentje! Zo had mijn zoon zijn amandelen laten verwijderen, en moesten we daarna plots dringend naar spoed rijden omdat hij bloed tekort had. Toen ik naar het ziekenhuis reed dacht ik: ‘dit is een goede mindfulnessoefening.’

Ik vond het nuttig om de training met collega’s te doen. Ze zitten dat ze in dezelfde situatie. Je leert ze op een heel andere manier kennen, dat vond ik goed.

Voor wie ik de training geschikt vindt? Iedereen heeft het nodig. En het beste is om het het preventief te doen, maar (lacht hartelijk) dat is tegelijkertijd het dilemma: waarom zou je iets doen waar je geen nood aan hebt?
Ik vind het belangrijk voor iedereen, maar mensen zoals ik, die zware klachten heeft gehad en zich nu beter voelen, die de nood ervan inzien, zullen eerder een mindfulnesstraining gaan volgen. Of iemand die al lang vage klachten heeft, niet sterk genoeg therapie te gaan volgen maar wel lang genoeg om te zeggen: dit is niet ideaal.

Het is zeer nuttig om het bij stressklachten in te zetten, maar ik denk dat het breder kan gaan. Het lijden in de brede zin van het woord. Alles wat te maken heeft met grijpen, niet los kunnen laten, wegduwen.

Ik vind dat het eigenlijk in het algemeen onderwijs moet worden gebracht, zodat je het leert als je nog jong bent en open staat.”

Maarten Secru werkt als onderzoeker bij IDEWE ( IDEWE ondersteunt in België organisaties bij het opzetten van een gezonde en veilige werkomgeving).

Maarten Secru, onderzoeker IDEWE

Wat neemt Hanne mee uit de training Helder hoofd, Warm hart?

“Dat ik mijn eigen rustpunt kan zijn.

Hoe rustgevend is die gedachte niet? Dat ik bij mezelf de rust kan vinden waar ik soms zo naar hunker. Ik herinner me nog hoe ik bij het horen van ‘hoe voelt je voet nu?’ dacht: neen, onmogelijk dat ik uit deze gedachtenstorm kan stappen en de rust en concentratie kan.

Maar al dra merkte ik dat bij het ‘en nu laat je aandacht stromen naar je knie’, ik mezelf voelde ontspannen. Het was verwonderlijk hoe, ik tegen het eind van de oefening, versmolten lag met het bed en de rust zich zo waar in elk deeltje van mijn lichaam had genesteld. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de wereld rondom je een rustige en vreedzame plek geworden is, maar vanuit die haven van rust valt het beter mee om terug de wereld in te varen en te bedenken wat je volgende stap zal zijn.

Dat ik een herberg ben waar emoties komen en gaan

Ik sta de gasten nu op te wachten aan de voordeur, begroet ze met een glimlach en leid ze naar binnen. Soms wandel ik ze tegemoet, ga ze opzoeken met een lantaarn als de duisternis valt, als ik vermoed dat verdriet of eenzaamheid buiten draalt. Ik ben niet langer bang voor wat ze met mijn herberg zullen aanvangen, dat verdriet het huis blank zet, dat eenzaamheid in een stil hoekje schuilt en me ‘s nachts wakker houdt als ze door de kamers waart.

Eerst omdat ik erop vertrouwde dat ook zij terug zouden vertrekken en plaats maken voor vrolijkere en uitbundigere gasten. Later, gesterkt door de cursus, durfde ik het om een stoel te nemen en bij ze te gaan zitten. Zonder de verwachting naar hen toe dat ze zouden vertrekken, zonder de verwachting naar mezelf toe dat ik een oplossing moest vinden. En nog later, naar het einde van de cursus toe, bemerkte ik dat als ik ze de ruimte gaf, ze me iets leerden over die herberg van me. Zo deed verdriet me vluchten naar kamers die ik al zo lang niet had bezocht en had gemist. In de dagen die volgden keerde ik terug naar die kamers, om nieuwsgierig rond te kijken, alles aan te raken en te voelen wat er daar schuilde. En zo bracht ik later verbondenheid en melancholie naar die kamers en ze brachten ze terug tot leven.

Het leven is verrassend rijker met zoveel verschillende gasten.

En ja, de moed zakt me soms nog steeds in de schoenen als ik merk dat verdriet of boosheid me komt opzoeken, maar ik beschik nu, nog meer dan vroeger, over een arsenaal aan gereedschap om er mee om te gaan: het beeld van de herberg, of ik zie mezelf in een wolk wandelen (Toon Tellegen). Naast de beelden die mij persoonlijk zoveel troost brengen, kan ik mezelf steunpunten aanreiken: een moment van rust via de bodyscan of 10-min adem, een begrensd plekje waar ik ook mee zit; bestaansrecht kan krijgen, waar ik dan naar hartelust es kan piekeren, voelen wat het met me doet, om dan de draad van het dagelijkse leven weer op te pikken.”

Hanne, leidinggevende

Mijn doelen heb ik ruim gehaald

Ik ging maar door en door en door.
En ik had het zelf niet in de gaten. Ik zat er zo diep in dat ik niet eens in de gaten had wat er gebeurde.
Op een ochtend stond ik op, kon alleen maar huilen en wist gewoon niet meer wat ik moest doen, wat er van me verwacht werd.

In mijn werk was ik eigenlijk al een tijdje overal mee aan het vechten. Ik werd heel kritisch op alles, op mezelf en op anderen, voelde me niet gehoord.

Corona hielp niet: dan startte ik om 8.30 uur en dan had ik non stop meetings tot 17.00 – 17.30 uur. Ik bleef in mijn hoofd maar bezig met werk. Je hebt geen natuurlijke overgang meer van privé naar werk en andersom. Het bleef maar doormalen in mijn hoofd. Natuurlijk doe je dat ook zelf.

Ik heb twee maatregelen genomen: ik heb afgesproken dat ik aan minder projecten tegelijk ging werken. Dat scheelt enorm in focus en ik kon daardoor tijd vrijmaken in mijn agenda, zodat ik ook gewoon aan ‘werk’ toe kwam.

En, misschien wel belangrijker, ik ben deze training gaan volgen.

De training kwam net op tijd; het was uitvallen en ziekmelden, of even pas op de plaatsmaken en onderzoeken wat ik moet en kán veranderen.
Yvonne is een ervaren trainer en heeft me met haar oefeningen leren ontspannen, leren ontdekken wat prikkels van buiten met me kunnen doen en hoe ik daar bewuster mee om kan leren gaan.
De oefeningen in de training helpen me om rust in de hectiek van de dag te brengen, me leren te ‘voelen’ en beseffen wat er met me en in me gebeurt. En belangrijker nog, hoe ik kan leren daar mee om te gaan, en er controle over te krijgen.

En nu lukt het me om meer afstand nemen.
Ik neem pauze tussen mijn overleggen in. Ik ben iemand die graag ergens vol in duikt; ik begrijp het graag, wil nieuwe materie doorgronden en beheersen.
Tussen overleggen door ik heb tijd nodig om informatie te processen en te verwerken. Die tijd neem ik nu meer en reserveer daar nu ook bewust tijd voor.

Ik merk dat ik dingen meer kan laten gaan, relaxter kan zijn.
Ik kan veel meer reageren van: OK, dan doen we het zo en dan zien we wel. Dat maakt het voor anderen natuurlijk ook leuker. En gek genoeg krijg je dan meer voor elkaar. Het gaat dan veel soepeler en levert mezelf veel minder stress op. Sterker nog, ik krijg er weer energie door.

Het is gek om te zeggen, maar eigenlijk gaat het heel goed.”

Ed. na vier maanden Nieuwe Werkgewoontes

Mijn doelen heb ik ruim gehaald

Ik heb de mindfulness training bij Yvonne als bijzonder nuttig ervaren.
Yvonne begeleidt je fantastisch en loodst je met enthousiasme door de 8 weken heen, van begin tot eind. De combinatie online training – email – online sessies werkt perfect. Mijn doelen heb ik ruim gehaald. Met veel plezier kijk ik terug op de training. Ik heb er veel tijd in gestopt, maar kreeg er heel veel voor terug. Ik had ’t niet willen missen en zou ’t zo weer doen!
Dank je wel Yvonne, door jouw training en begeleiding krijgen mensen een betere kwaliteit van leven!!

M.B.
Kunstenaar

Overtuigend

Jongeren zijn, door een onzekere arbeidsmarkt en hoog opgeschroefde ambities, steeds vaker slachtoffer van stress en burn-out. Yvonne maakte dit op heldere wijze duidelijk aan een groep HBO-studenten: de stressvalkuilen liggen voor hen, aanstaande professionals, wagenwijd open. Yvonne onderstreepte in haar inleiding het belang van rust, pauzes en aandacht. Ze is een overtuigende en boeiende spreekster.

Paula Borsboom
Hogeschooldocent

Ed over het half jaar programma Nieuwe Werkgewoontes

Ik kan eigenlijk wel zeggen dat het mijn redding is.
Want ik zat op een kantelpunt in mijn werk: ik kon stoppen of omvallen.
Ik was te betrokken bij mijn werk.
Ik ben blij dat ik gekozen heb voor een half jaar programma.
Het kost gewoon tijd om dingen te veranderen

Ed    

Deskundig

Yvonne heeft de training op een prettige en deskundige manier begeleid. Ze kan goed uitleggen wat de achtergronden van oefeningen zijn en hoe je de oefeningen kunt doen. Ik vond het tempo plezierig: je moet er tijd in steken, maar je wordt niet overvraagd. Yvonne zorgt voor een goede en veilige sfeer in de groep. Ze reageert goed op je vragen. Het materiaal is keurig verzorgd en fijn om mee te werken. Ik heb ook na de cursus nog regelmatig dingen nagelezen en oefeningen gedaan.

Mirjam Broekhoff,
Tekstschrijver

Ik zou het zeker aanraden

Ik heb de training bij jou als heel leerzaam ervaren. Hoewel ik eerst door een zekere “weerstand” heen moest is het mij gelukt om de rust te ervaren die de oefeningen me konden bieden. Ik werd af en toe verrast door mijn eigen ervaringen, waarnemingen en emoties, wat ik als zeer waardevol heb ervaren. Het oefenen thuis en vooral ook blijven oefenen na de training vereist wel veel zelfdiscipline. Wat daarbij helpt is het schema dat we de laatste bijeenkomst gemaakt hebben. Jouw nuchtere kijk op de mindfulness en het delen van je eigen (humorvolle) ervaringen vond ik erg prettig. Ik zou het zeker een ander aanraden.

Saskia
Medewerker UMC

Het helpt me om weer te weten

Ik volgde een tweemaandse Mindfulnesstraining bij Yvonne. Het was het begin van een belangrijk ontwikkelingsproces; na de training heb ik verschillende vervolgtrainingen op dit vlak gevolgd en ik leer nog steeds. Een paar voorbeelden van wat ik er aan heb:

  1. In het dagelijkse leven doe ik korte aandachtoefeningen. Het helpt me om weer te weten: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Ik onderbreek regelmatig de ‘doestand’ en loop een ommetje zodat ik mijn energie weer oplaad.
  2. De bodyscan (Mindfulnessoefening) heeft me erg geholpen om beter en verfijnder mijn emoties te kunnen voelen. In het ziekenhuis/de zorg is het niet vanzelfsprekend dat je je emoties voelt of dat je ze deelt met anderen. Specialisten vinden je een mietje.

Ik zou het iedereen gunnen om gewoon te kunnen voelen wat je voelt, en daar vervolgens verstandig mee om te kunnen gaan. Bijvoorbeeld er even ruimte voor te maken, zodat je daarna weer onbelast door kunt gaan met je taken. Of je emoties delen met je collega’s, als het kan op dat moment en als het nuttig is.

In mijn ogen is het goed omgaan met je eigen emoties een zeer belangrijke vaardigheid, die je tot een betere arts maakt. Ik ben er nog steeds in aan het leren en het is zeer de moeite waard.

Anna

Vrijer raken èn vrijer te blijven van stress

Ik was herstellend van een tweede burn-out. Ik sliep slecht, in mijn hoofd stuiterden gedachten alle kanten op, ik had veel zorgelijke gedachten, maagklachten.. Deze burn-out gaf mij het inzicht dat ik deze situatie nooit meer wilde ervaren en dat de oplossing in mijzelf gezocht moest worden. De werkdruk die ik mezelf oplegde gaf mij teveel stress en wilde leren hoe ik hiermee beter kon omgaan.

Ik had mijzelf ingeschreven bij de “week van het werkplezier” voor een uurtje Mindfulness en kreeg daar direct een goed gevoel bij. Hierop besloten en overlegd dat ik dit wilde gaan doen. Het coaching traject wat ik hierna heb doorlopen heeft mij geleerd om vrijer te raken èn vrijer te blijven van stress.

Ik was en ben zeer gemotiveerd om hierin te (blijven) investeren. Ik heb me serieus gewijd aan het doen van aandachtoefeningen. Het resultaat is dat Ik heb geleerd anders met mijn hoofd om te gaan. Bij dreigende onrust heb ik nu technieken beschikbaar om met dreigende onrust in mijn hoofd om te gaan. Ik ervaar door het blijven doen van de oefeningen veel meer rust en ik voel ook meer vreugde over de dag heen.

Als feedback krijg ik van collega’s dat ik beter luister en ook rustiger ben. Wel krijg ik ook feedback dat ik me soms nog te druk maak over zaken.

De begeleiding van Yvonne heb ik als rustgevend ervaren en de tools die zij mij heeft gegeven kon zij goed uitleggen. Ze heeft me aangemoedigd en gecomplimenteerd over mijn volhardende houding om de oefeningen te (blijven) doen.

Ik voel me t.o.v. een half jaar geleden, nu veel beter en goed in staat om mezelf verder te ontwikkelen om niet meer terug te vallen en, beter nog, om te groeien.

Erik Tak
Programmamanager ProRail

Creatiever en productiever: nog steeds verbaasd

De verschillende leuke uitdagingen die ik heb, zorgen altijd voor lange en intensieve dagen. Aangezien ik merk dat ik juist veel creatiever en productiever wordt en mij beter kan concentreren als ik rustig ben, wilde ik dit graag structureel gaan aanpakken en inbouwen in mijn dagelijkse ritme. Yvonne heeft mij tijdens een intensief, maar behapbaar en zeer waardevol traject, laten zien dat dit, zelfs in mijn positie, kan. Ik ben nog steeds verbaasd over wat de mindfulnessoefeningen voor me doen in het dagelijkse leven: ik ervaar steeds meer rust, in alle drukte die er nog steeds is. Ik loop niet meer over straat muziek te luisteren of te bellen, maar geniet van het moment en mijn omgeving. Ik ervaar meer geluk.

Alle meditatie-apps heb ik wel geprobeerd, maar de pro-actieve ondersteuning van Yvonne in de training hielp me om echt een ritme van regelmatig oefenen te ontwikkelen. Precies wat ik wilde!
De effecten zijn nu al erg goed merkbaar en worden steeds beter. Yvonne, geweldig bedankt hiervoor!

Jan Scheele
Directeur TEDx

Curator World Economic Forum

Malende mensen.

Vera en Jasmijn, nichtjes, volgden samen de training Veelbelovend, ambitieus en.. gestrest voor jonge professionals.

Ze vertellen over hun ervaringen. Zusterlijk naast elkaar gezeten – ze wonen in hetzelfde studentenhuis- vallen ze elkaar bij en vullen ze elkaar aan.

Jasmijn: “Mijn moeder heeft de training bij jou gedaan had en zei dat ik het echt moest doen. Ik raak nogal snel gestrest en zit dan in mijn hoofd te malen.”

Vera: “Ik zat een tijdje niet lekker in mijn vel. Ik had veel malende gedachten en was eigenlijk best wel down. Ik kon niet genieten van momenten die eigenlijk wel gelukkig zijn. Mezelf pijnigen is een groot woord, maar ik kon mezelf er niet goed uithalen.”

Ze vertellen wat ze eraan gehad hebben:

Jasmijn: “Als ik heel erg met mijn gedachten zit heb ik handvatten om ermee om te gaan. En ik ben ook beter mijn emoties gaan herkennen. Ik voel dan: wat is er nu in mijn lichaam en welke emotie is dit? Hoe voel ik me nou eigenlijk? Als ik merk: hier word ik heel erg gestrest van, of dit kwetst me, dan weet ik gewoon wat ik kan doen om het beter te maken in plaats van ervoor weg te rennen. Ik kan dan bijvoorbeeld voor mezelf opkomen en tegen iemand zeggen: dit gaat over mijn grenzen, dit vind ik niet fijn.”

Vera knikt. “Ik heb ervaren dat je gedachten vanaf een afstandje kunt bekijken.

Ik merk nu eerder: nu heb ik zo’n reeks van gedachten in mijn hoofd! of: ik was daar echt effe in weg! Ik kan er objectief naar kijken en het neemt me minder over, dat merk ik heel erg.

Je kunt je niet altijd geweldig voelen natuurlijk en je blijft op momenten wel vervelende gevoelens houden, maar normaal blijf ik helemaal in zo’n gevoel hangen, en nu vind ik sneller rust terug.”

Jasmijn: “Ik ben ook veel meer in het moment zelf gaan leven. Niet meer: morgen is het pas weer een leuke dag. Je kunt elke dag en elk moment van de dag waarderen en er iets leuks van maken.”

Vera: “Ik merkte dat afleiding zoeken ook vluchtgedrag kan zijn. Door series te kijken of heel veel muziek te luisteren wil je dingen vergeten. Maar het is ook goed om soms te kijken: hoe gaat het? Hoe pak je dingen aan? We wandelen veel samen, we hebben dat gisteren ook nog gedaan, dat is echt fijn.

Trouwens, als ik nu bij mensen ben die een vol hoofd hebben of met iets struggelen, dan kan ik wat ik heb geleerd heel erg toepassen en advies geven waar ze echt iets aan hebben. Dan voel ik me ook helemaal zo’n…(Jasmijn:) goeroe (lachen samen)! Dan heb ik toch echt iets geleerd.”

Ze vertellen door elkaar heen: “Maar ook dat we terug hebben gekregen van familie en vrienden dat ze vonden dat we meer rust om ons heen hebben gekregen, dat ze dat echt wel zagen! Dat we beter communiceren en beter luisteren! Het heeft dus echt effect, niet alleen op onszelf maar ook op anderen.“

Aan wie zouden ze de training aanraden?
Samen lachend: “heel veel mensen!“ Om de beurt noemen ze:

  • als je een drukke studie doet
  • maar ook als je net klaar bent en je weet niet wat je met jezelf aan moet
  • als je net bent gaan werken en er zijn veel onzekerheden

Jasmijn & Vera

Logopediste en Verpleegkundige

“Ik ben van huis uit geen yoga-meisje, en hou niet zo van zweverig gedoe, maar ik ervaar deze cursus niet als zweverig (daar was ik in het begin een beetje bang voor). Het geeft me concrete oplossingen voor dagelijkse gekte. Het is een praktische verbeter-mindset, waarmee ik weer grip kreeg en hou op mijn zeer hectische en drukke bestaan. Privé en zakelijk. Ik heb mijn energie en de rust in mijn hoofd weer gevonden.”

Margo, productmanager

Afstand nemen zonder direct te hoeven reageren

Ik ben zeer positief over de wijze waarop Yvonne invulling heeft gegeven aan de training. Hoewel ik geheel vrijwillig voor deze training had gekozen, had ik vooraf wel enige twijfel of dit wel iets voor mij zou zijn. Het leek mij op voorhand best veel. Maar het was voorbij voordat ik er erg in had. Yvonne heeft een prettige manier van training geven. Serieus waar nodig maar met voldoende relativeringsvermogen en zelfspot. Hierdoor had de training voor mij een goede balans tussen intensief bezig zijn en ontspanning. Het belangrijkste wat ik zelf van de training heb overgehouden is dat ik het als bijzonder prettig heb ervaren om gericht tijd te nemen voor mezelf, stil te staan bij het hier en nu en de dingen om me heen even los te laten. Dit geeft me de mogelijkheid om waar nodig eerst wat afstand te nemen zonder de behoefte te voelen direct te moeten reageren. Dit brengt rust. Yvonne geeft voldoende middelen mee om na de training door te gaan met oefenen. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf hoe intensief je hiermee verder gaat. Dit zal per persoon verschillen. Ikzelf doe in ieder geval nog regelmatig oefeningen omdat ik de waarde hiervan nog steeds ervaar.

Matthijs van der Erve,
Projectmanager ProRail

Drie momenten heb je altijd!

Ik heb piekmomenten op mijn werk. Er lopen dan bijvoorbeeld vier procedures en dan komen er 4 nieuwe cases bij. In die situaties voelde ik me niet lekker. Ik had last van misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. (Lacht) Ik had thuis ook een korter lontje dan wenselijk en ik merkte dat ik ook soms kortaf naar klanten dreigde te worden.

Als ik nu in zo pieksituatie zit dan weet ik wat ik moet doen. Ik heb gewoon jouw technieken tot mijn beschikking. Ik zeg tegen mezelf: ‘Drie minuten heb je altijd, dat is zo voorbij!’ en dat maakt dat ik het dan ook echt toepas. Dat levert acute ontspanning op.
En ik merk dat ik me daar in het algemeen rustiger door ben gaan voelen.
Mijn klanten zeggen vaak dat ze me ervaren als een rots in de branding. Dan dacht ik altijd: ‘ja maar zo voelt het niet..’ En nu voelt het voor mij ook van binnen zo!

Die fysieke klachten heb ik niet meer, dat is weg. Ik ben gewoon heel blij.

Op een schaal van 0 tot 10 blijdschap ben ik wel 10 blij! 

Ik vond de combinatie van mail, individuele updates en groepsbijeenkomsten van de training goed in balans. Je hebt iedere keer weer een moment waarop je denkt: ’ik kan er nu even iets mee doen’, dat helpt.

Ik zou de training aanraden aan collega’s aanraden die overlopen. Als ik het goed inschat lopen er daar wel wat van rond in onze organisatie.

H.M.,
Senior jurist arbeidsrecht

DesiDat gevoel niets te hoeven: een verademing

Vrijwel dagelijks had ik veel last van stress en een vol hoofd. Door mijn werk kon ik veel onrust in mijn hoofd hebben of spanning in mijn lichaam. In mijn vrije tijd moest ik daarnaast ook van alles in mijn hoofd. Ik had vaak de neiging meegesleurd te worden door de dingen die in mijn leven gebeurden en vooral bezig te zijn met de dingen die nog moesten, waardoor ik niet kon genieten van fijne momenten. Toen deze training voorbij kwam, was ik al hard aan het werk om meer rust in mijn leven te creëren en meer tijd voor mezelf te maken. De training sloot daar mooi op aan en kwam dus als geroepen!

Door de training ben ik me veel meer bewust van wat er op een bepaald moment bij mezelf gebeurt: hoe ik me voel, welke gedachten ik heb en hoe dat in mijn lichaam voelt. Waar ik eerder dagen later erachter kon komen dat ik teveel stress had en mezelf voorbij was gelopen, merk ik dit nu vaak op de dag zelf nog op. Dit heeft als gevolg dat ik er ook sneller naar kan handelen en daardoor minder drukte in mijn leven ervaar. Ik kan opmerken dat het druk is in mijn hoofd, ik spanning ervaar in mijn lichaam of dat mijn adem al langere tijd gestokt is. Als ik dat opmerk, lukt het me steeds beter om dan even een momentje voor mezelf te pakken, te gaan zitten en op mijn adem te letten.

Een voorbeeld van kort geleden: aan het eind van de dag zou ik nog een pittig gesprek hebben op mijn werk. Voor het werk merkte ik op dat ik daar in mijn hoofd continu al mee bezig was, terwijl ik nog een uur thuis zou zijn. Ik ben toen even gaan zitten en besefte dat ik op dat moment niets hoefde. In tegenstelling tot mijn eerdere gedachten continu ‘iets te moeten’ (zowel op mijn werk als in mijn vrije tijd) is dat gevoel ‘niets te hoeven’ een verademing!

Toen ik de eerste weken de mails kreeg, vond ik het veel en zorgde het voor druk. Gaandeweg kwam ik er meer in en werd ik nieuwsgierig: wat zou er nu in de mail staan? Het was fijn dat ze afwisselend waren: soms een korte reminder, dan weer een verhaaltje. Dit hield me gemotiveerd om door te gaan met oefenen. Als ik gedurende de week een vraag had, kreeg ik in de update van donderdag snel en uitgebreid antwoord, waar ik echt mee verder kon. Tijdens de groepsbijeenkomsten stak ik elke keer én echt iets op én kon ik ervaringen delen. We hebben de hele training online gedaan, wat ik zelf heel handig vond. Ik kon in mijn eigen kamer uitproberen: ‘ah hier kan ik fijn zitten, dat is een goede plek om mijn matje neer te leggen, etcetera.’ Ik denk dat dat echt geholpen heeft om sneller de transfer naar het oefenen in mijn dagelijkse leven te maken.

De begeleiding was een fijne combinatie van vrijblijvendheid en motiverend! Dus alles kan en mag, maar wat je vertelt en hoe je begeleidt, inspireert om er verder mee te gaan. Je hebt dus wel echt een doel voor ogen, maar iedereen mag daar op zijn/haar eigen tempo heengaan. Dat betekende dat ik in de training, ook al ‘lukten’ er dingen niet, niet het gevoel heb gehad dat ik kon falen. Hierdoor ervaarde ik geen druk en werd ik nog meer gemotiveerd om door te gaan en dingen uit te proberen.

De training is echt goed, als je last hebt van drukte of stress en je daar echt in wil veranderen. Je hebt misschien al wat andere dingen uitgeprobeerd en je bent intrinsiek gemotiveerd om echt iets te veranderen. Eerst dacht ik: je moet misschien een stabiele basis in je leven hebben in bijvoorbeeld werk, maar dat was niet bij iedereen zo en ook die deelnemers hebben er veel aan gehad. Eigenlijk vind ik de training prima geschikt voor alle leeftijden, zolang je maar wil gaan voor verandering.

Desi van Rienen,
Orthopedagoog 

Soms is er intens verdriet. En nu mag ik dat ook voelen

Ik mediteer nu elke ochtend. En vaak ook ’s avonds. Het hielp dat een vriend tegen me zei: als je het veertig dagen achter elkaar doet, dan wordt het makkelijk in plaats van iets dat moet, dat discipline vraagt. Eerst mediteerde ik vanuit een idee: het is goed voor mezelf. Nu doe ik het nu 60 dagen en het is makkelijk.

Veel dingen die het mij brengt:

  • Ik kan echt stilte ervaren.
  • Er zijn steeds meer momenten dat ik echt aanwezig ben: onder de douche, tijdens eten, koken of wandelen. Als ik onder de douche sta sta ik echt onder de douche.
  • In zijn geheel is er meer bewustzijn.
  • Soms is er intens verdriet. En nu mag ik dat ook voelen.
  • Ik kon heel erg mopperen op mezelf. Er is zoveel meer mildheid gekomen. Vriendelijkheid.
  • Ik kan lachen om mezelf.

Ik gun het andere mensen ook; er gaat een wereld voor me open.

Hanneke 
Begeleider in Jeugdzorg

Superhandig superpraktisch.

Door een aantal gebeurtenissen in mijn persoonlijke leven kon ik snel verdrietig raken en bij mijn werk zat ik op een vrij druk en stressvol project. Ik sliep al een tijdje slecht. Vòòr Corona plande ik alles helemaal vol en ineens viel die mogelijkheid weg; nu moest ik wel met mezelf en mijn gedachten omgaan, er was ineens geen makkelijke uitweg meer.

De training heeft me enorm geholpen. Ik heb weer keuze in hoe ik mij voel; ik ben daarin niet het lijdend voorwerp, maar ik heb het zelf in de hand. Als ik nu gestresst raak of niet in slaap kan komen, probeer ik rustig op mijn ademhaling te letten of ik kijk om me heen. Ik kan actief beslissen: ok, ik stap uit deze negatieve gedachten. Daarnaast heb ik meer vertrouwen gekregen in mezelf en ben minder streng voor mezelf.

Ik zou een mindfulnesstraining eigenlijk aan iedereen aanraden! Ik denk met name dat het interessant is voor jongeren, omdat ik denk dat zij, net als ik, vaak weinig ruimte laten voor hun gevoelens en ze over het algemeen nog erg veel veranderingen doormaken. Het is een superhandige superpraktische tool. Ik vind het eigenlijk zonde dat ik hiervoor er nooit mee bezig ben geweest.

Sanne (24),
Associate Boston Consulting Group (BCG) 

Normale jongeren die worstelen met lastige gedachten en gevoelens

Ik kreeg last van onrust en psychische klachten. Ik had angsten en ik wist niet zo goed hoe ik moest omgaan met al die heftige gevoelens en gedachten.

 In de training waren allemaal ‘normale jongeren’ die worstelden met lastige gedachten en gevoelens. Dat hielp me om de stereotypering van ‘de gek om de hoek’ los te laten. Want als je niet om kunt gaan met gedachten en gevoelens: dan ben je toch een beetje raar! Elke zaterdag gingen we samen aan de slag, die regelmaat vond ik fijn. Doordeweeks had ik door de dagelijkse mailtjes een houvast om te blijven oefenen. Als je door een fase in je leven gaat, waarin je worstelt met jezelf, is het heel prettig om een structuur en stabiliteit te krijgen.

De training gaf me een hele andere concrete aanpak aangereikt voor moeilijke gevoelens en moeilijke situaties waar ik voorheen niet mee om kon gaan.

Als ik op een schaal van 0 tot 10 kijk hoe tevreden ik ben over wet ik heb kunnen doen met de training, dan ben ik wel een 9 tevreden.

Kijk, in therapie met een psycholoog praat je veel en dat helpt om inzichten te krijgen. Maar wat ik hier heel fijn aan vindt is dat je heel praktisch direct handvatten krijgt om moeilijke situaties het hoofd bieden. Je kan het vastpakken en toepassen.

Ik zou de training aanraden aan iedereen die verandering wil.

Joost (niet zijn echte naam),
Young professional, studerend en werkend

Misschien denk je dat je moet gaan zitten puffen, maar dat valt heel erg mee!

Bij stress ben ik wat humeurig en gesloten en kan ik niet zoveel hebben. En als ik echt veel stress heb, word ik wakker met een hoge hartslag, is mijn lichaam rusteloos en heb ook gewoon geen overzicht meer in mijn hoofd.

Ik merk nu eerder: ik moet nu rustiger aan doen. Een paar maanden geleden zou ik nog tegen mezelf zeggen: zet effe door, stel je niet zo aan, nu ben ik liever voor mezelf. Er is meer rust en minder chaos in mijn hoofd. Ik ben niet constant aan het doorgaan. Ja, gewoon echt wat meer in het nu. Mijn gedachten en emoties werden vroeger soms een soort knoop waar ik niet uitkwam, nu vind ik het minder moeilijk om ernaar te kijken. Ik heb geleerd dat gedachten niets hoeven te zeggen over jou als karakter, dat je bijvoorbeeld een slecht persoon zou zijn.

Ik zou de training sowieso aanraden aan mensen van mijn leeftijd, ik denk dat juist jongeren heel veel stress ervaren want ze voelen veel druk. En misschien heb je de aanname dat meditatie super zweverig is – dat je moet gaan zitten puffen – maar dat valt heel erg mee!

Carlijn (22),
In afstudeerstress, over Mindfulness

Ik voel even mijn voeten en mijn adem. Dat scheelt veel!

Ik begon aan de training, omdat ik snel heel gespannen raakte. Ik heb eerder burnoutklachten gehad en had soms het gevoel dat ik weer op het randje zat. De maanden voorafgaand aan de training voelde ik me wat onrustig en gejaagd en had af en toe weer hoofdpijn. Ik wilde dat ik op den duur meer dingen zou aankunnen, meer rust voelen, genieten, aandacht.

Ik pas mindfulnesstechnieken toe tijdens mijn werkdag. Op kleine momenten. Zo merk ik bijvoorbeeld best vaak, dat ik gespannen op mijn stoel achter de pc zit, terwijl ik aan het werk ben. En dat is gewoon niet nodig. Ik ga dan even verzitten. Ik voel even mijn voeten en mijn adem. Dat scheelt veel.

Ik merk ook, dat ik me op allerlei verschillende momenten ergens over opwind. Ik kan nu veel beter zien wanneer het gebeurt. En ik heb ook gemerkt dat ik het vervolgens kan loslaten: dat is heel nuttig!

Toevallig brak ik onlangs mijn pols. Ik maak me een beetje  zorgen omdat de genezing langer duurt dan ik verwachtte. Ik merk nu hoe ik mezelf uit mijn doen breng door hierover te piekeren. Wat kun je jezelf dwarszitten!

Wat er nu anders is, is dat ik bewuster accepteer hoe het is. Er is pijn. Het duurt langer. Ik laat het gepieker en malen los. En dat maakt het anders en makkelijker: ik ervaar meer rust en minder pijn, wauw!

Sandra (niet haar echte naam),
beleidsmedewerkster

Ik merkte dat ik mijzelf vaak op een boze manier uit

Ik piekerde. Ik werkte in de horeca, waarbij ik ’s avonds soms afsloot. Dan dacht ik later in bed: oh heb ik dit en dat wel uitgedaan?
Of: straks staat de hele tent in brand of wordt er ingebroken! Dan sliep ik eigenlijk de hele nacht maar half. Of niet. Ik maakte het heel groot in mijn hoofd en daar kon ik echt niet in stoppen.

Mijn collega’s zeiden: hoezo maak je je daar druk om? Als je het gewoon dicht hebt gedaan dan komt het echt wel goed! (lacht). En er was ook nooit iets aan de hand.

Een tweede was dat, als ik iets leuks ging doen, ik heel erg bezig was met dat het allemaal goed moest gaan. Ik leefde erg toe naar een bepaald moment, en als het dan weer voorbij was dan was ik weer teleurgesteld. Ik kon gewoon niet genieten van het moment.

Een goed vriendinnetje zei: je moet hier echt iets aan doen want dit is heel vervelend voor je. Ik dacht: ‘misschien wel’, maar ik vond het ook een grote stap. Ze heeft me echt over de streep getrokken en toen ik de training ging doen zei ze: ik ben zo trots op je! (lacht!).

Ik kan nu na de training meer rust vinden. Ik weet wat ik kan doen om mijn gedachten op orde te krijgen, zodat het minder escaleert. Ik besef meer dat het geen zin heeft om me zo druk te maken. Dat ik dat weet, dat geeft al rust. Zodat ik in ieder geval niet meteen weer in paniek raak.

Wat het genieten betreft: Ik heb nu vaker door dat ik niet aan het genieten ben. Maar ik merk ook meer momenten waarop ik wel geniet, terwijl ik dat eerder niet doorhad! En ik zeg tegen mezelf: nu moet je even stoppen met nadenken en genieten van wat je aan het doen bent. Ik probeer ook vaker zonder prikkels – zonder muziek of zo – meer te genieten van de dingen om me heen. Als je alles tegelijk doet wordt het heel heftig en geniet je minder.

Wat ik super bijzonder vond, was dat je, zonder met iemand anders te praten, in stilte dingen van jezelf beter kunt begrijpen en jezelf beter kunt helpen.

Zo heb ik mijn gevoelens beter leren kennen. Ik merkte dat ik mijzelf vaak op een boze manier uit, bijvoorbeeld tegen mijn vriendje over iets wat mij bezighoud. Terwijl ik ontdekte dat ik dan van binnen eigenlijk niet boos, maar vooral bezorgd ben. Je komt dan achter een patroon waar je niet echt blij mee bent. Maar nu ik dit patroon heb ontdekt, kan ik er bewuster naar kijken en het aanpakken, dat vind ik heel fijn. Dus ik hoop dat ik dit patroon meer ga herkennen en dat ik dan mijn echte emotie kan laten zien.

Ik vind de training geschikt voor mensen die net zijn begonnen met werken en die aan van alles willen voldoen en iedereen tevreden willen houden. Dus mensen die zich kunnen verliezen in alles wat van hen gevraagd wordt en die zichzelf niet goed genoeg vinden of onzeker zijn.

Op dit moment werk ik niet meer in de horeca en heb een relaxt leven, dus ik weet nog niet hoe het zal gaan als ik weer meer stress in mijn leven krijg. Ik wil de oefeningen blijven doen, maar ik vind het nog moeilijk om de oefeningen goed in te passen in mijn dagelijkse leven. Vaak denk ik: ik doe het later wel. Maar ik weet dat er weer stress in mijn leven zal komen, dus ik wil er wel mee doorgaan.

De training heeft geen extreme ommekeer gemaakt in mijn leven, maar het zijn kleine dingen die echt op termijn waardevol zullen zijn.

Zo kijk ik nu naar anders naar de regen.

En zeg ik regelmatig tegen mezelf: je mag altijd opnieuw beginnen!

Dus ik ben blij dat ik het heb gedaan.
Op een schaal van 0 tot 10?
9!

Fleur
Master Environment and Society Studies

Waarom leren we dit niet als we jong zijn?

Uitspraken van Carla tijdens haar coachingstraject:

  • “Tussen de dingen door met aandacht ademen: waarom leren we dit niet als we jong zijn!? Het is zo simpel! Deze weken doe ik het in de auto, voorafgaand aan een enerverende meeting.”
  • “Ik ‘pick meer mijn battles’. Ik vraag mezelf dan af: is het nou echt waard om hier je energie in te steken Carla?”
  • “Yvonne, vertel me: wat is het nou precies, dat mindfulness zo goed werkt?!!”
  • “Ik belde met mijn vriendin, zij is ook met mindfulness bezig. Vroeger riepen we tegen elkaar: we schenken nog een borrel in, nu verheugen we ons samen op de bodyscan.”
  • “Ik laat mijn schaamtegevoel meer over me heen komen. Dat benauwde en warme gevoel: ik zeg kom maar, kom maar! En dat helpt: ik blijf er veel minder lang in hangen; ik denk een halve dag in plaats van vier dagen.”
  • “Wat een ontdekking, om ECHT te merken: dit is gewoon een gedachte. Om aan mezelf te vragen: is het écht zo, dat wat ik denk? Is het écht zo? Of is het gewoon mijn gedachte? En kan ik het loslaten?”.

Uitspraken tijdens de laatste coachingssessie:
a. Het heeft mijn leven veranderd.
b. Dit moet op alle basisscholen worden gegeven.
c. Als de hele wereld dit zou doen, dan zou deze wereld er anders uitzien.

Carla
Senior consultant

Ik werd er zo verschrikkelijk moe van

Mijn gedachten draaiden altijd op volle toeren. Ik maakte altijd zorgen over alles en iedereen en was bezig met hoe anderen over me zouden denken. Ik werd er zo verschrikkelijk moe van, dat ik moeite kreeg met normaal functioneren. Ik ging langzamer werken, ik werd heel moe en moest me op een bepaald moment ziekmelden.

De training heeft veel veranderd. Negatieve gedachten mogen er zijn, ik hoef ze niet om te buigen of weg te stoppen. Je leert om negatieve gedachten te laten komen, ze te herkennen en vervolgens kun je je aandacht op jezelf, je adem richten waardoor je zelf de focus krijgt en je je niet zo laat meeslepen.

Toen ik langere tijd mindfulnessoefeningen deed, kon ik steeds meer merken: wat voel ik nou eigenlijk in mijn lichaam? Wat is dat gevoel nou precies? Dit kost me uiteindelijk veel minder energie dan de hele dag bezig zijn om negatieve gedachten van me af te zetten.

En ik leer echt veel beter mijn grenzen kennen. Ik leer in mijn lichaam te voelen waar een grens ligt – of überhaupt wat een grens is! En dat is echt nieuw: ik ging altijd structureel (te) lang door.

Ik merkte ook dat ik mijn dag altijd gehaast startte! Ik kreeg in de gaten dat ik in de ochtend vaak een opgejaagd en gestrest gevoel heb. Als ik dat tegenwoordig merk, concentreer ik me op mijn adem. En daardoor start ik tegenwoordig de dag anders.

Ik zou de training aanraden aan mensen die de aandacht niet zo op zichzelf hebben, die niet zo goed weten wat hun grenzen zijn, die perfectionistisch zijn, die de lat hoog leggen voor zichzelf.

Mensen die de wereld beter willen maken en zich onrustig voelen. Iedereen die echt bezig is om keihard te werken. Zodat ze zichzelf beter leren kennen, een andere kijk op dingen krijgen en leren wat ze zelf nodig hebben om die prestatie te leveren.

Als ik op een schaal van 0 tot 10 kijk hoe blij ik ben dat ik hem gedaan heb, dan geef ik een 10.  Het is een start van iets waar je heel je leven iets aan hebt. Ik ben nog maar net begonnen!

Martha
I
nmiddels werkt ze weer 16 uur per week

Maar ook gewoon milder kijken naar de dingen die gebeuren

Ik had chronische pijnklachten in mijn bekken en rug. Ik had zoveel last dat ik mijn dagelijkse taken niet kon doen.

Ik heb in mijn revalidatie veel geleerd over hoe ik daarnaar kon kijken en – voor een deel – daar mentaal mee om kon gaan. Maar er bleef altijd pijn over. Ik dacht dat ik met behulp van mindfulness andere manieren zou vinden om met de pijn om te gaan.

Mijn broer was heel enthousiast over jou en over jouw mindfulnesscursus dus ik dacht: “Daar wil ik ook heen!” Iedereen – ook de zorgprofessionals – raadde het me af maar ik dacht: ‘ik doe dat wel!’

Het heeft me heel veel gebracht. Ja, ik vind het echt een heel groot verschil voor mijn leven en de kwaliteit van leven. Er is echt veel veranderd. Heel concreet helpt het me elke dag om het fijn te hebben, ongeacht de ongemakken. Het is echt heel bijzonder.

Het helpt, als ik mijn normale zorgtaken voor het gezin en voor mezelf – mezelf en de kindjes aankleden, ontbijten, naar school brengen en al die dingen – gedaan heb, om dan niet in de pijn en in het ongemak te gaan hangen en in te storten. Maar te kijken: hoe kan ik dan zorgen dat ik het goed heb, dat het leuk blijft en ik het fijn heb? Een mindfulness oefening doen is dan fijn. Maar ook gewoon milder kijken naar de dingen die gebeuren.

Als ik thuiskom kan ik denken: pfff, ik ben op!

Maar ik kan ook kijken en merken: ik voel nu van alles in mijn lijf, ik voel spanning, ik ben geïrriteerd.

En als ik dat allemaal heb gevoeld en bewust heb gezien, dan kan ik verder. Dus milder naar de dingen kijken, heel subtiel door de dag heen. Er is meer zachtheid en ruimte voor wat er is.

Er is trouwens is ook meer zachtheid naar de mensen om me heen. ‘Die doen ook gewoon hun best’, denk ik dan. In plaats van heel streng: ‘Nee dit hadden we niet afgesproken’ of ‘Nee we zouden dit en dit doen!’

Ik zei subtiel. Om daar nog iets over uit te leggen: nu bijvoorbeeld, terwijl ik met jou (Yvonne) praat, dan denk ik: Ik hoef niet 100 procent perfect te zijn. Ik kan gewoon de tijd nemen om te antwoorden. Ik adem rustig tussendoor. Ik mag een stilte laten vallen dan kijkt Yvonne niet vreemd op.

Het zit heel subtiel in de dingen die ik nu doe. Het is aandachtig leven, dat heb ik echt geleerd.

Ik was aan het nadenken: hoe kan ik dit mijn kinderen meegeven? Dat gaat dus nu vanzelf omdat ik het zelf automatisch doe, dat is toch fantastisch!

Dan is het ‘s avonds even hysterisch met een tweeling van twee die tanden moeten poetsen, op een potje moeten plassen, het potje valt bijna om, pyama aan, zo’n situatie, en dan gaan we zitten om een boekje lezen als laatste ritueel voor het slapen gaan.

En dan denk ik: ik volg even mijn adem en ik zeg tussendoor niks..

En dan hoor ik twee van die kleine wezentjes..” – aahhh – (een zacht zuchtje). En dan doe ik het boek open en dan zitten ze bij me op schoot .. heel rustig! En daar hoef ik niet eens moeite voor te doen.

Het is ook heel fijn voor je relatie.

Mijn man zegt: “Ik veel ben rustiger geworden want jij gaat gewoon zitten.”

Ik zou de training aan Iedereen aanraden! Juist de mensen die druk zijn en vinden dat ze er geen tijd voor hebben. Die hebben er het meest bij te winnen en ik zou het hen dan ook vooral gunnen. Juist nu in deze tijd met veel schermwerk en weinig live contact, om een manier vinden om daar zelf meer rust in te vinden en voor jezelf te zorgen. Dat lijkt me een goed plan.

Madelief
Onderwijskundige