Deelnemers aan mijn Mindfulnesstrainingen zeggen dat ze veel effect merken van het regelmatig doen van aandachtoefeningen. Een deelneemster van de laatste training vertelde na enkele weken: “ Yvonne, ik belandde eergisteren in een situatie waarbij ik normaal acuut in de stress zou raken, en ik kon gewoon rustig reageren. Nou ja zeg!”
Mijn deelnemers en ik merken de resultaten van het toepassen van Mindfulnesstechnieken. Maar het is fijn als Harvard ook zegt dat het werkt.
Zo lieten onderzoekers, gelieerd aan de Harvard University, onlangs zien dat Mindfulness goed is voor het reguleren van emoties. Hun onderzoek wees uit dat deelnemers aan een achtweeks programma een andere activiteit laten zien in de hersenen, ook op de momenten dat de deelnemers geen aandachtoefeningen doen.
De onderzoekers maten de hersenactiviteit van de amygdala. De amygdala is dat deel van je hersenen dat een grote rol speelt in het reguleren van emoties. Je zou de amygdala ook je persoonlijke holbewoner* kunnen noemen. Hij komt in actie bij stress en zet je in een mum van tijd aan tot vluchten of vechten. Bijvoorbeeld: je kruipt in je schulp als je kritiek krijgt, of je geeft de ander op jouw beurt ook een veeg uit de pan. Je wordt in een vergadering geraakt tijdens een discussie en gaat over tot straatvechten. Je komt moe thuis na een lange werkdag, je kind dreint en je valt ongewild naar haar uit.
Na acht weken werd er minder hersenactiviteit in de amygdala gemeten bij het zien van verschillende soorten beelden. Deze verminderde activiteit hangt samen met een betere emotionele stabiliteit en het beter kunnen reageren op stress.
Eerdere studies lieten al zien, dat het doen van aandachtoefeningen het reguleren van emoties verbetert. Deze studie van de Harvardianen liet zien dat de respons van de amygdala op emotionele stimuli ook buiten de oefenmomenten om afnam. Om het anders te zeggen: als je 8 weken lang regelmatig aandachtoefeningen doet, dan wordt je holbewoner gedurende de hele dag wat kalmer. Hij (of zij in het geval van een holbewoonster) reageert minder heftig op emotionele triggers.
Krijg je kritiek op je werk? Je hoeft niet midden in een aandachtoefening te zitten om daar rustig op te kunnen reageren. Het is genoeg dat je ’s ochtends (oké, oké, en enkele ochtenden ervoor 🙂 je oefeningen hebt gedaan.
Oftewel: hoera, Harvard zegt dat het goed is!
* met dank aan Bob Faw , die de amygdala-holbewoner in het leven riep: (http://youtu.be/kd1FK_xrCkU)!
Wil je privé reageren? Mail naar contact@yvonnetraint.nl